Zdravlje

DA LI JE OPASNO BITI VEGAN: Šta će se desiti u tijelu ako prestanete da jedete hranu životinjskog porijekla

Napisao H. H.

Sve je više ljudi koji izbacuju namirnice životinjskog porijekla iz ishrane! Šta je dobro a šta može biti problem u veganskoj ishrani – pročitajte!

Nekada je bilo teško “svariti” i vegetarijance, a sada, kao pečurke poslije kiše, niču vegani. Izbacivanje mesa i mliječnih proizvoda postalo je veoma popularno, pa je u posljednjih deset godina zabilježen porast broja vegana za 350 posto.

Neki se ovoj ishrani okreću iz etičkih, drugi iz pomodnih, treći iz zdravstvenih razloga. Nutricionisti su složni – ako je pravilno izbalansirana i dobro osmišljena, veganska ishrana može donijeti mnogo dobrog.

Dobro izbalansirana veganska ishrana sa manje soli i prerađenih namirnica može da dovede do smanjenog rizika za bolesti srca, kao i dijabetes. Treba obratiti pažnju na unos gvožđa, cinka i kalcijuma jer se oni manje unose u veganskom režimu. A evo šta se dešava u tijelu tokom godinu dana na veganskoj ishrani:

Poslije nekoliko dana – Ako odlučite da postanete vegan, u prvom trenutku osjetićete priliv energije koji dolazi zbog izbacivanja mesa i dominacije ishrane zasnovane na voću, povrću i orašastim plodovima. Potrebno je unaprijed razmišljati o obrocima, da bi se osiguralo konstantno održavanje nivoa energije.

Poslije nekoliko sedmica – Nakon nekoliko sedmica nekonzumiranja mesa, dogodiće se promjena u crijevima, uglavnom nabolje, mada nisu isključeni ni pojačani gasovi i nadimanje zbog toga što veganska ishrana ima više vlakana i pojačanog unosa ugljenih hidrata koji fermentiraju u crijevima i mogu da uzrokuju iritaciju.

Nekoliko mjeseci – Poslije nekoliko mjeseci, koža će biti čistija, ali će nivo vitamina D možda opasti jer njega najviše ima u mesu, ribi, mliječnim proizvodima. Ovaj vitamin je veoma važan za kosti, zube, mišiće, a manjak je povezan sa oboljenjima srca, migrenama, depresijom. Rezerve se čuvaju u tijelu samo dva mjeseca. Pošto ga tijelo proizvodi zahvaljujući suncu, ne bi bilo loše da na vegansku ishranu pređete krajem zime.

Godina dana – Kako se približavate godini, rezerve vitamina B12 su vjerovatno istrošene. Umor, ostajanje bez daha, trnci u rukama i nogama, loše pamćenje neki su od simptoma da vam nedostaje vitamin koji se jedino može naći u životinjskim proizvodima. Zato je važno nadoknaditi ga, u suprotnom sve dobrobiti za kardiovaskularni sistem nestaju.

Nekoliko godina – Dugogodišnji veganski režim može da ostavi traga na kostima. Za 30 posto je veći rizik da vegan slomi nogu nego mesožder ili vegetarijanac, zato je važan unos kalcijuma, kog u povrću ima u brokoliju i kelju, mada se tako unijet kalcijum teže apsorbuje, pa su važni i suplementi, prenose “Novosti“.

Komentari

komentara