Zdravlje

Prebacili ste četrdesetu? Ove prehrambene navike svakako morate mijenjati

Napisao H. H.

Britanski “Thelegraph” sastavio je listu stvari koje moramo činiti ulaskom u četrdesete želimo li zdravlje i bolju kvalitetu života u starijoj dobi.

Svojim savjetima u sastavljanju liste pomogli su im dr. David Agus, američki stručnjak iz područja onkologije, dr. Muir Gray, ugledni britanski liječnik i autor knjige ‘Srednja dob: Izgledajte mlađe, živite duže, osjećajte se bolje’, dr. Josh Axe, američki nutricionist, David Marshall, britanski osobni trener i autor fitnes vodiča ‘Bodydoctor’, i Liz Earle, britanska autorica brojnih knjiga o ljepoti, prehrani i zdravlju. Ovo su njihove preporuke za mijenjanje prehrambenih navika ulaskom u srednju životnu dob.

Pijte punomasno mlijeko

Starenjem opada udio mišićne mase, pogotovo u pedesetima. Pijenje punomasnog mlijeka, osobito nakon vježbanja, pomaže u borbi protiv gubljenja mišićne mase, a sadrži i kalcij koji je važan za zdravlje kostiju.

Izbjegavajte dodatke prehrani

Osim što su skupi, upozorava dr. Agus, dodaci prehrani mogu štetno utjecati na zdravlje, poput dodataka kalcija koji povećavaju rizik od raka prostate kod muškaraca.

Ne trpajte stalno hranu u sebe

Naša tijela nisu stvorena takvima da moramo neprestano jesti, kaže dr. Agus, i upozorava da ignoriranjem ove činjenice povećavamo rizik za dijabetes jer nam tijela postaju otporna na inzulin. Dr. Gray savjetuje izbjegavanje jedenja pred televizorom, korištenje manjih tanjura te micanje kolača i keksa izvan pogleda. Spuštanje vilice i noža između svakog zalogaja također može biti učinkovito jer ćemo jesti sporije.

Recite ne sjajnoj šarenoj ambalaži

Umjetni sastojci, od sladila do kemijskih konzervansa, kakve nalazimo u većini prerađene hrane, ubrzavaju starenje, izazivaju upale i odumiranje stanica, upozorava nutricionist dr. Axe, dok Marshall savjetuje konzumaciju hrane koja zahtijeva puno žvakanja i ne sadrži E-brojeve.

Uzimajte probiotike

Upale uzrokovane aktivnošću mikroba u našim crijevima mogu ubrzati starenje, osobito kože, upozorava Earle. Zdrave bakterije i laktoferin koje nalazimo u običnom jogurtu mogu dramatično poboljšati razinu flore korisne za našu kožu, što rezultira glatkom i čistom kožom, osobito kod odraslih osoba sklonijih aknama ili rosacei.

Pijte kafu i čaj

Previše kofeina uzrokuje dehidraciju i upale, ali u umjerenom konzumiranju nema ništa loše. Naprotiv, kofein smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti, a može poboljšati i fizičku učinkovitost pa Marshall savjetuje popiti šalicu kave prije vježbanja. Čajevi poput rooibosa, crnog, zelenog, bijelog ili oolonga sadrže antioksidante za koje se smatra da su dobri borci protiv procesa starenja.

Pribjegavajte mediteranskom načinu prehrane

‘Crveno meso zamijenite organskim bijelim mesom, maslac maslinovim uljem i usporite s ugljikohidratima’, kaže dr. Gray. Osim toga, preporučuje ljubičastu hranu bogatu polifenolima koje povezuju s duljim životnim vijekom, kao i mahunarke i leću. Dr. Axe savjetuje i upotrebu kurkume, za koju se vjeruje da je odličan borac protiv upale, artritisa, depresije i bolova. Ljepšoj koži, savjetuje Earle, doprinijet će bademi i sjemenke suncokreta.

Izbjegavajte šećere, ne samo zbog debljanja

Šećer osim debljanju pogoduje procesu glikacije koji oštećuje stanice i uzrokuje pojavu bora. Osim izbjegavanja proizvoda s dodanim šećerom, upozorava Marshall, valja pripaziti na unos jednostavnih ugljikohidrata poput bijele riže ili krumpira, koji su također bogati šećerom.

Budite umjereni s alkoholnim pićima

Potpuno odbacivanje alkoholnih pića, prema mišljenju dr. Graya, nije potrebno, ali je razumno da starenjem uvodimo dane bez alkohola. Njegovo je pravilo uvesti jedan dan tjedno bez alkohola u četrdesetima, a dva dana tjedno u pedesetima, i tako redom. ‘Ja sam u sedamdesetima i osjećam se puno bolje ako četiri dana tjedno ne pijem alkohol’, kaže dr. Gray.

Ne opijajte se

‘Osim što ćete pijani izgledati sve gluplje što ste stariji, previše alkohola može uzrokovati probleme s noćnim snom. Pokušajte odrediti granicu do koje možete piti da vam to ne remeti san. Moja je mjera čaša i tri četvrtine vina’, kaže dr. Agus i napominje da ovo ne treba uzeti kao preporuku jer nemamo svi isti metabolizam, piše “tportal“fbia,

Komentari

komentara