Zdravlje

Super savjeti protiv zadržavanja vode u tijelu

Napisao H. H.

Otečeno tijelo, teške noge, otežana cirkulacija, vrećice ispod očiju, suvišni kilogrami koji ne odlaze niti nakon strogih niskokaloričnih dijeta, neposlušni celulit koji odolijeva svim tretmanima… Problem je u zadržavanju tekućine u tijelu. Kako ga spriječiti?

Prvi znak za uzbunu: mlitavo tkivo

Radi se o lažnom salu, a ne o pravom masnom tkivu. Koža i naslage su mekani i hladni na dodir, dok je pravo salo toplo, tvrdo i čvrsto. Tkivo je ispunjeno vodom, poput prave spužve potpuno natopljene tekućinom. Zadržavanje tekućine uzrok je tih nesretnih, suvišnih kilograma, za koje smo često pogrešno uvjereni da su debljina, piše Žena.

Osim što upropaštava liniju, može biti znak drugih težih bolesti (bubrežnih i jetrenih, naprimjer), može ozbiljno oštetiti vezivna tkiva i zglobove i izazvati poremećaj cirkulacije u nogama.

Kako objasniti tu neugodnu pojavu? U tijelu ima mnogo mineralnih tvari – elektrolita. Među njima su prilično važni natrij i kalij. Natrij se nalazi uglavnom izvan stanica, u međuprostornoj tekućini, i ne može ući u njih, dok je kalij u stanicama i ne može iz njih izaći. Među njima mora uvijek biti određeni sklad. Ako se iz nekog razloga količina natrija poveća, tkivo je prisiljeno privući vodu iz krvi kako bi rastvorilo suvišnu sol i ponovo uspostavilo sklad. A voda koju su bubrezi trebali otkloniti ostaje u organizmu. Osim otečenosti tkiva, suvišan natrij povećava i masu cirkulirajuće krvi, odakle i visoki tlak. Organizam tako postaje zagađen, preplavljen suvišnim natrijem, kojeg nastoji odstraniti vodom. A uzroci? Mnogostruki su. Najvažniji: slab rad bubrega (dakle i sporije odstranjivanje natrija), hrana s previše soli (koje ima mnogo u gotovoj hrani, sirevima, konzerviranoj hrani), hormonalni poremećaj, strah, stres, kontracepcijska pilula ili kortizoni. Kritična su i određena razdoblja kod žena: pubertet, trudnoća, menopauza i dani pred menstruaciju.

Kako prepoznati zdržavanje tekućine?

Nestabilna tjelesna težina, čudno gubljenje i dobivanje kilograma od danas do sutra, ili čak u istom danu, bez očitih razloga (niste se prejeli, u PMSu ili sl.) siguran su znak da je riječ o zadržavanju tekućine. Evo još nekoliko pojava koje vam mogu ukazati na to

Važno je isključiti ozbiljnije zdravstvene probleme, pa se preporuča da prekontrolirate ne bolujete li od bubrežnih bolesti, povišenog tlaka ili bolesti štitnjače.

Liječenje za stolom

Nema jedinstvenog i posebnog tretmana za liječenje zadržavanja tekućine. Najprije treba odrediti uzrok.
Ako je posljedica straha i napetosti, treba pokušati s relaksacijom. Ako je uzrok kontracepcijska pilula, treba promijeniti način zaštite od trudnoće. Samo liječnik može odrediti dobru i uspješnu terapiju. Ali, za sve važi jedno pravilo – prehrana siromašna soli. Voda koju pijete, nije uzrok otečenosti, naprotiv. Protiv zadržavanja tekućine, dakle i protiv celulita, preporučuje se piti čak više od dvije litre vode. Time se pospješuje lučenje mokraće i detoksikacija organizma od suvišnog natrija, koji se odstranjuje kroz bubrege. Budite oprezi s prirodnim diureticima i napicima protiv nakupljanja tekućine – bolje je posavjetovati se s liječnikom. I zapamtite da voda u tkivo dolazi iz krvi, ne od vode koju smo popili.

Dijeta bez soli

Dijeta protiv zadržavanja tekućine predviđa ograničeno soliti hranu. Umjesto solju, namirnice možete začiniti začinima i prirodnim okusima (naprimjer limunom, peršinom, bosiljkom, bijelim lukom, ružmarinom…). Ne pretjerujte s preparatima za soljenje bez natrija – zbog povećane količine kalija koju sadrže, mogu uzrokovati drugi poremećaj.

Komentari

komentara