Zdravlje

U moru informacija o hrani – 5 namirnica koje se više nikada ne bi trebale naći na vašem tanjiru

Napisao admin

U moru informacija o hrani i njenu uticaju na zdravlje, pravi odabir prehrane za vas i vašu porodicu može izgledati kao prilično težak i zbunjujući zadatak. Pročitajte kojih biste se 5 namirnica trebali odreći ukoliko želite dugoročno sačuvati zdravlje i bolju kvalitetu života.


kokice (foto:cure.ba)

Bijeli hljeb 

Sigurno ste već puno puta čuli savjet kako treba izbjegavati bijeli hljeb i generalno, bijelo brašno, jer štetno djeluju na naš organizam. Savremenom preradom pšenice to je brašno izgubilo sve vitamine, vlakna i druge važne hranjive sastojke u naše tijelo koje ne zna kako bi ga trebalo pravilno probaviti, što izaziva mnoge probleme.

Usto, rafinirano bijelo brašno izbijeljeno je kloridom i tretirano bromidom, a te su hemikalije povezane s bolestima štitnjače i oštećenjima nekih drugih organa.

Smrznuta hrana 

Većina konvencionalno pripremljene smrznute hrane sadrži razne konzervanse, hidrogenizirana ulja, prerađenu sol i druge vještačke sastojke.

Pritom ne zaboravimo da su ta jela već prethodno kuvana te su izgubila gotovo sve hranjive sastojke, od kojih neće ostati ništa nakon što ih ‘dokrajčimo’ kod kuće u mikrotalasnoj pećnici. Zato se takva pakovanja (uz tek malobrojne izuzetka) i nazivaju ‘zamrznuta bolest’ te bismo ih trebali svakako izbjegavati.

Suhomesnati proizvodi

Društvu namirnica s opasnim namjerama pripadaju i brojni suhomesnati proizvodi.

Stoga dobro razmislite sljedeći put prije negoli posegnete za kakvom salamom, kobasicom ili hot dogom, jer te namirnice obiluju nitratima, nitritima i drugim hemijskim konzervansima koji su povezani sa srčanim i kancerogenim oboljenjima. Jedete li takvu hranu, najprije provjerite njene sastojke.

Kokice iz mikrotalasne pećnice

Naoko bezazlene, pucketave kokice iz mikrotalasne pećnice, u kojima uživate dok gledate uzbudljivi film, zapravo su štetne za organizam. Najčešće je to genetski modifikovani kukuruz začinjen prerađenom soli i raznim hemikalijama, aditivima i pojačivačima ukusa.

Povrh svega, kokice iz ‘mikrovalke’ sadrže i hemijski sastojak diacetil koji štetno djeluje na pluća i uzrokuje razne druge bolesti. Ipak, kokice mogu biti i zdrava namirnica – odaberite sjeme iz organskog uzgoja i ispecite ga u loncu koristeći zdravije sastojke poput kokosovog ulja i himalajske soli.

‘Dijetalni’ proizvodi

Današnje tržište preplavljeno je brojnim tzv. ‘dijetalnim’ proizvodima koji sadrže vještačka sladila poput aspartama ili sukraloze, a koji su povezani s neurološkim oštećenjima, probavnim problemima i endokrinim poremećajima.

Takođe, mnogi takvi proizvodi sadrže razne hemijske spojeve koji nadomještaju masnoće i druge prirodne sastojke uklonjene kako bi se smanjila kalorijska vrijednost proizvoda. Radije odaberite cjelovite i prirodne namirnice, čak i ako imaju više masnoća, jer ukoliko su uzgojene prirodnim putem one će doprinijeti vašem zdravlju, a vaše tijelo reći će vam – hvala!

zadovoljna.hr

Komentari

komentara