Zdravlje

Čini čuda za vaš organizam: Kako da uz pomoć cimeta brzo smršate!

Napisao H. H.

Cimet nije samo ukusni dodatak jelima, već ubrzava i mršavljenje.

Cimet kao jedan od najstarijih začina odličan je za pripremu poslastica, a pored toga što je ukusan i zdrav, on pomaže i u mršavljenju, piše “24sata“.

Upotrebom cimeta, kažu stručnjaci, lučenje insulina biće pod kontrolom, što će omogućiti uspješno topljenje masnih naslaga. Takođe, cimet pomaže kod loše probave te utiče na smanjenje triglicerida i lošeg holesterola u krvi, pokazale su studije.

Tokom dijete sa cimetom jede se normalno. Jedino doručak i ručak dodatno uključuju običan jogurt u koji se dodaje kašika cimeta.

Druga varijanta uključuje štapić ili čajnu kašiku cimeta, skuhanu u pola litre vode. Skuhani napitak držite poklopljen da odstoji pola sata, a pijte ga ujutro na prazan želudac.

Iako se najčešće koristi u pripremi poslastica, cimet je takođe ukusan i zanimljiv dodatak jelima od mesa, povrća, voća i žitarica. Kombinujte ih s cimetom te poslužite uz pirinač.

Izrendanu mrkvu i narezani krastavac prelijte prelivom od limunovovog soka, cimeta, đumbira, meda, maslinovog ulja i bibera.

Ova kombinacija, u koju možete dodati i vodom natopljeno grožđe i listiće badema, poslužit će kao ukusan i neobičan međuobrok.

Med i cimet pomažu mršavljenju

Možete smršati i uz kombinaciju meda i cimeta.

Pomiješajte kašiku meda sa pola kašike cimeta. Mješavinu prokuhajte u količini vode koja odgovara jednoj šoljici. Napitak sipajte i podijelite u dvije polovine od kojih prvu popijte ujutro – pola sata prije doručka, a drugu pola sata prije odlaska na spavanje. Već sam dodatak napitka jelovniku podstiče mršavljenje, tvrde stručnjaci.

Primjer jelovnika:

  • Doručak: ovsene pahuljice sa medom i cimetom
  • Užina: integralni keks sa cimetom
  • Ručak: tjestenina sa kravljim sirom, salata
  • Užina: jogurt sa cimetom
  • Večera: dinstana piletina sa povrćem i salatom

Par savjeta:

Cimet je odličan izvor magnezijuma, gvožđa, bakra i cinka, a bogat je vitaminima C i K. Redovnim konzumiranjem tokom zimskih mjeseci povećat ćete otpornost organizma.

Jača imunitet pa je idealna pomoć u sezoni gripa, kao i ako želite da skinete višak kilograma.

U slučaju prehlade napravite mješavinu – skuhajte pola litre vode te u nju dodajte cimet i nekoliko karanfila, pa krčkajte tri minuta. Dodajte limun i med pa popijte pola šoljice na svaka četiri sata.

Ovakva svakodnevna kombinacija uspješno reguliše nivo šećera, ubrzava metabolizam, stvara osjećaj sitosti i tako smanjuje kilograme. Djeluje povoljno na probavu – reguliše je i smanjuje nadutost, što su česti problemi tokom mršavljenja.

Odlična je kombinacija i tokom vježbanja jer osigurava ravnomjeran dotok energije na duži period, daje energiju te smanjuje bol i napetost u mišićima.

Komentari

komentara