Zdravlje

Četiri razloga zbog kojih vas boli glava

Napisao H. H.

Uzroci glavobolje često nisu ozbiljna i hronična oboljenja, kao što se uglavnom misli, nego neočekivani, spoljašnji faktori iz naše okoline.

Budući da je ovo jedna od najčešćih “boljki”, koja povremeno muči gotovo svakoga, može biti korisno da otkrijete nekoliko uzroka njene pojave.

Jako vještačko svjetlo

Oni koji pate od glavobolja treba da izbjegavaju jako svjetlo i više vremena provode u zamračenijim prostorijama. Zdravstveni centar Bet Izrael otkrio je vezu između očnih i moždanih neurona koji kontrolišu fizičke parametre, poput kucanja srca, gubitka daha, umora i mučnine, pišu “Vijesti.ba“.

Lijekovi koji sadrže kodein

Uzimanje velikih doza lijekova koji sadrže kodein mogu da prouzrokuju jake glavobolje, pokazalo je istraživanje Univerziteta u Adelajdu. Dugoročno, uticaj ovih lijekova prije će da pogorša problem s glavoboljom, nego da mu pomogne.

Oluja i grmljavina

Naučnici sa Univerziteta u Sinsinatiju dokazali su da postoji 19 odsto više rizika za glavobolju tokom grmljavine, što znači da ona ima jedinstveni uticaj na ljude, u zavisnosti od individulane osjetljivosti.

Manjak vitamina D

Dok vještačka svjetlost podstiče glavobolju, manjak vitamina D i sunčeve svjetlosti povećavaju rizik od hronične glavobolje, pokazuju istraživanja. Naučnici su istraživali nivo ovog vitamina kod 2.600 osoba i oni kod kojih je on bio najniži bili su skloniji hroničnim glavoboljama od drugih.

Komentari

komentara