Zdravlje

MAJMUNSKA PRAŠINA STIGLA U EUROPU: Zastrašujuća nova droga ‘pretvara korisnika u Hulka’

Napisao A. K.

Policija je upozorila javnost na psihoaktivnu tvar koju se krivi za seriju zastrašujućih “napada koji jedu lice”.

Strašna nova droga koja “pretvara korisnike u Hulka” prouzročila je pravu krizu u jednom britanskom gradu, u kojem se može nabaviti za samo 2 funte (17 kuna), piše Mirror.

Neosjetljivost na bol i paranoja

Sintetička droga nazvana ‘majmunska prašina’ navodi sve veći broj ljudi na nasilne i psihotičke epizode u engleskom gradu Stoke-on-Tentu. Lokalna je policija oglasila uzbunu zbog ove psihoaktivne supstance, koja je već ranije okrivljena za seriju odvratnih “napada koji jedu lice” u SAD-u. Poznata i po zlokobnim nazivima ‘zombi prašina’ i ‘kanibalska prašina’, potpuno uklanja osjećaj boli, dok istovremeno prouzrokuje halucinacije i tešku paranoju. S obzirom da jako povećava tjelesnu temperaturu, može dovesti i do hipotermije.

Jedan je policajac opisao kako korisnici droge djeluju kao da imaju snagu superjunaka. “Kada ih pokušavate obuzdati to je kao da ste s nekim tko misli da je sam Hulk”, rekao je policajac Rich Frost. “Snaga im je nevjerojatna”. Lokalni je vozač hitne pomoći pak opisao vožnju kroz Stoke kao “nešto poput scene iz ‘Noći živih mrtvaca'”. Hitne službe kažu kako su suočene s “epidemijom” u gradu, gdje ih čekaju nasilni, psihotični pacijenti koji gotovo svakodnevno koriste ovu drogu.

Iako se ‘majmunska prašina’ pojavila još prije dvije godine, lokalni policijski i zdravstveni djelatnici kaž kako je ovog ljeta došlo do velikog porasta u zlouporabi.Počinje se koristiti i u drugim gradovima pa postoji strah da bi se mogla proširiti diljem zemlje. Zabrinjavajuće je i to što se droga, zvana MDPV, može kupiti i za samo svije funte (17 kuna).

AnySource@SourceAny

This is the outcome of taking synthetic drug monkey dust.

Emergency services in Stoke-on-Trent and North Staffordshire say psychotic episodes linked to this substance are now almost a daily occurrence.

What is monkey dust? Read about it here: …

Izvor još uvijek nepoznat

Videosnimke pokazuju navodnog korisnika kako se bori s bolničarima dok mu iz ruke viri gola kost, kao i drugod koji je skočio s krova kuće. Osim što postanu potpuno neosjetljivi na bol, korisnici postanu uvjereni da ih netko lovi.

“Potpuno ima poremeti shvaćane stvarnosti i često se ne sječaju što su radili dok su bili pod utjecajem”, rekao je viši inspektor Carl Moore. “Češće korišćenje može dovesti do rana na koži a znoj počne karakteristično zaudarati na ocat ili morske kozice. Zdravstveni rizik povezan sa zlouporabom ove droge mogao bi biti i veći. Ne samo da je protuzakonito prodavati i kupovati ovu drogu, već to može završiti i smrću. “Pozivamo javnost da ne kupuje ilegalne droge, ne znate od čega se sastoje, odakle su došle ni kako će djelovati na vas.”

POŠAST SE ŠIRI ZEMLJOM: Opasna sintetska droga koja kod tinejdžera izaziva psihozu stigla i na područje Rijeke

‘Majmunska prašina’, slično kao i PCP, dolazi u obliku praha. Učinci ove opasne tvari mogu potrajati i do tri dana, dok najozbiljniji slučajevi zahtijevaju i hitne bolničke zahvate. Unatoč brojnim policijskim racijama, izvor ove droge još nije poznat.

Piše: Net.hr

Komentari

komentara