Trudnoća i majčinstvo Zdravlje

Znakovi trudnoće ili bolesna štitnjača?

Napisao A. K.

Znakovi trudnoće katkad podsjećaju na simptome disbalansa štitnjače — pojačano znojenje, emotivna uzbuđenost, nervoza, povraćanje, osjećaj umora, nedostatka energije, otekline, bol u mišićima, zaboravljivost.

No, iako se simptomi mogu podudarati, važno je razlikovati, i utvrditi, točno o kojem se hormonalnom stanju radi: trudnoći ili štitnjači.

Problemi sa štitnom žlijezdom mogu biti povezani s mogućnošću začeća i urednim tijekom trudnoće. Dio žena se stoga po prvi put susreće s problematikom štitnjače upravo tijekom ili nakon trudnoće.

HORMONI ŠTITNJAČE TIJEKOM TRUDNOĆE

Za pravilan razvoj ploda od osobite je važnosti normalno funkcioniranje štitne žlijezde buduće majke. Stoga se preporučuje pregled štitnjače prije trudnoće, ali i kontrole hormona tijekom trudnoće. Posebno su biti prvi mjeseci trudnoće, kada se plod intenzivno razvija i kada je veći rizik teškoća. Aktivnost štitne žlijezde u drugom stanju je promijenjena, i svakako ju je potrebno pravovremeno liječiti ako se uoče neki problemi.

Prema smjernicama multidisciplinarne radne skupine liječnika specijaliziranih za bolesti štitnjače i Američke udruge za štitnjaču (ATA), ginekolozi preporučuju kako bi idealne gornje referentne vrijednosti tireotropnog hormona (TSH) bile u prvom tromjesečju trudnoće 0.1-2.5 mIU/L, u drugom tromjesečju 0.2-3.0 mIU/L, a u trećem 0,3-3,0 mIU/L.

LIJEČENJE

Terapija u obliku nadomjesne terapije hormonima štitnjače uzima se bez rizika tijekom trudnoće. Ipak, tijekom perioda trudnoće i dojenja strogo je isključena terapija radioaktivnim jodom jer može naškoditi djetetu.

Hormoni se trebaju kontrolirati svakih 4-6 tjedana tijekom trudnoće.

Izvor: http://stitnjaca.com

Komentari

komentara