Zdravlje

Ma kakve tablete – Osam vrsta bolova kod kojih pomažu začini

Napisao admin

Kad nas glavobolja savlada obično grozničavo tražimo tablete protiv bolova. Međutim, da li vam je ikada palo na pamet da umjesto u ormariću s lijekovima, spas potražite u kuhinji – na polici sa začinima?


Začini (foto: cure.ba)

Poznato je da neke biljke koje daju neodoljivi ukus vašim jelima, nude čitav niz korisnih zdravstvenih tretmana.

1. KURKUMA olakšava gorušicu
Vatru u želucu ugasite kurkumom. Ljuti i gorki začini poput kurkume (koja je jedan od glavnih sastojaka indijskog karija i daje mu žutu boju), efikasni su u borbi protiv gorušice, jer podstiču rad probavnih sokova i propuštanje hrane prema želucu te sprečavaju povećano izlučivanje želudačne kiseline.

Ukoliko kurkumom ipak ne uspijete da zaustavite to neugodno peckanje, bol i žarenje u grudima, prije jela popijte 2-3 kapsule s ekstraktom kurkume (od pola do jednog grama) koje možete nabaviti u prodavnicama zdrave hrane.

2. ČAJ OD RUZMARINA tjera glavobolju
Kad bolno pulsiranje u glavi ne prestaje, umjesto uobičajenih lijekova isprobajte kako glavobolju iscjeljuje – čaj od ruzmarina. Ta začinska biljka pospješuje cirkulaciju i opušta mišiće. Jednu kašičicu ruzmarina prelijte vrelom vodom i poklopite šoljicu na deset minuta, a potom procijedite i popijte čaj. Radite to triput dnevno i migrena će nestati.

3. ĐUMBIR pomaže protiv migrene
Još jedan provjereni lijek protiv glavobolje je đumbir. On zadržava jedinjenje tromboksan A2 koja onemogućava oslobađanje onih materija koje proširuju krvne sudove. Drugim riječima, đumbir pomaže da krv posvuda jednako protiče, što je ključna stvar u prevenciji migrene.

Iscijedite sok svježeg đumbira koji će vam brzo otjerati bol, a možete i grickati komadiće ušećerenog đumbira. Imate li česte glavobolje, đumbir unesite u svakodnevnu ishranu, a prilikom kuhanja možete podjednako koristiti i svježi i đumbir u prahu.

4. MAJČINA DUŠICA spas za bolne i upaljene sinuse
Patite li od upaljenih sinusa iz kojih vam stalno curi prozirna ili bjelkasta sluz, taj problem ćete prirodnim putem riješiti upotrebite li majčinu dušicu koja ima snažno antiseptičko svojstvo i tradicionalni je lijek protiv disajnih infekcija.

Jednu do dvije kašičice čaja prelijte s vrelom vodom i poklopite na deset minuta. Potom ga procijedite i popijte svoju dozu mirisnog čaja koji blagotvorno djeluje na bolne i upaljene sinuse.

5. NANA ublažava ubode insekata
Ubode li vas insekt, bol i peckanje umiriće – menta. Dovoljno je u središte uboda nanijeti tek kap eteričnog ulja nane i odmah ćete osjetiti olakšanje. Nana poboljšava cirkulaciju koja pomaže otrovu da brže ode. Pritom, ona i hladi mjesto uboda pa nećete imati potrebu da se neprestano češkate po ranici. Rezultat je manje otoka i svraba.

Nakon nanošenja ulja na kožu treba paziti da i ono ne dođe u dodir s očima, jer bi to moglo da izazove nove nevolje. Nanom nikako ne biste smjeli da rješavate ujede otrovnih paukova ili pak zmija, jer za takve nezgode je neophodno potražiti hitnu ljekarsku pomoć.

6. KARANFILIĆ liječi zubobolju
Zubobolja nas uvijek snađe onda kada je najmanje očekujemo, ali ukoliko na svojoj polici sa začinima imate karanfilić koji je od davnina poznat kao prirodni anestetik – riješit ćete se bola za čas! Nakapajte malo eteričnog ulja karanfilića direktno na bolni zub i zubno meso. Ukoliko nemate ulje, uzmite cio karanfilić i utrljajte ga na bolno mjesto.

7. I SUSAM pomaže kad zaboli zub
Dok ne uspijete da dođete do svog zubara koji će trajno riješiti vaš bolni problem, protiv zubobolje se možete boriti i – susamom! Te sićušne sjemenke sadrže najmanje sedam jedinjenja koja nas rješavaju bola. Kuhajte susam u vodi (u odnosu 1:3) sve dok polovina vode ne ispari. Zatim ohladite dobijenu smjesu i nanesite je na bolni zub.

8. ZAČINSKI KOKTEL protiv prehlade i gripa
Začinima za kojima svakodnevno posežete prilikom kuhanja, uspješno ćete se izliječiti i od iscrpljujuće prehlade i gripa.

Lijek iz vlastite kuhinje napravite na sljedeći način: nasjeckajte malo svježeg đumbira (30 grama), dodajte 1 štapić cimeta, 1 kašičicu sjemenki korijandera, 3 cijela karanfilića i krišku limuna. Sve to zalijte sa 4 decilitra vruće vode i ostavite da odstoji 15 minuta. Ljekoviti začinski koktel protiv prehlade i gripa potom procijedite i popijte. Želite li da što prije ozdravite, popijte po jednu toplu šoljicu svaka dva sata.

dnevnik.hr

Komentari

komentara