Zdravlje

Rane u usnoj šupljini zacjeljuju brže nego na koži!

Napisao H. H.

Američki naučnici ustanovili su zašto rane u usnoj šupljini zacjeljuju brže nego na koži, utirući put mogućem ubrzanju i poboljšanju njihova liječenja.

Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnome časopisu “Science Translational Medicine”.

Tokom liječenja 30 ljudi koji su imali ranice na vanjskoj strani usta, dakle na koži, ali istodobno i u usnoj šupljini, naučnici su ustanovili da je glavni razlog bržeg zacjeljenja ‘unutarnjih’ ranica jedinstven uzorak ekspresije gena sadržan u ćelijama usne šupljine.

Naučnici su potvrdu svojih pretpostavki dobili nakon testiranja obavljenih na laboratorijskim miševima.

Otkriće bi se moglo iskoristiti za umnožavanje molekularnih uzoraka vanjskog dijela kože, ubrzavajući proces zacjeljenja i smanjujući mogućnost nastanka ožiljaka.

Po podacima Državnog centra za biotehonološke informacije, dodatan faktor koji pridonosi bržem oporavku kada su posrijedi oralne rane je prisutnost sline koja stvara vlažnu okolinu i pospješuje liječenje upalnih procesa.

Ekspresija gena ili genski izražaj je ostvarenje informacije iz gena zbog proizvodnje genskog proizvoda. Obično je taj proizvod funkcionalna bjelančevina ili su to nebjelančevinski kodni geni poput nekih vrsta ribonukleinske kiseline. Ovim se procesom služe sva živa bića – eukarioti (višećelijski organizmi), prokarioti (bakterije), a njime se služe i virusi radi stvaranja makromolekulskog sistema za život, javlja “Hina”.

Komentari

komentara