Zdravlje

Paradajz štiti od infarkta, a značajan je i u prevenciji malignih bolesti

Napisao H. H.

Pored toga što se lijepo uklapa kao dekoracija i salata uz skoro sva kuhana jela, paradajz je veoma korisna biljka koju treba uvrstiti u ishranu, ali i prirodni lijek za mnoge bolesti i tegobe.

Bogat je vitaminima (C, B, K) i mineralnim solima.

Likopen, koji se nalazi u paradajzu, pruža zaštitu od nastanka arteroskleroze, infarkta srca i poboljšava cjelokupno stanje organizma. Posebno je značajan u prevenciji malignih bolesti i može spriječiti pojavu raka želuca, debelog crijeva, prostate, grlića materice, piše “Faktor“.

Paradajz kao lijek, do sada je pokazao najbolje rezultate u vidu soka. Ljekovita svojstva ovog napitka ogledaju se u tome da regulira metabolizam, jača otpornost organizma, izbacuje suvišnu tečnost iz organizma. Snižava krvni pritisak (ukoliko se ne posoli), popravlja krvnu sliku (djeluje protiv malokrvnosti), reguliše varenje, pozitivno djeluje na bolesti jetre, pankreasa i protiv reume.

Sok od paradajza treba koristiti kod premora jer okrepljuje i čisti organizam a ujedno tijelo oslobađa od neprijatnih mirisa. Također je dobar prirodni lijek protiv prijevremenog starenja, kašlja, plućnih bolesti i bolesti mokraćnih organa.

Komentari

komentara