Zdravlje

Kuhanje pomaže u borbi protiv tjeskobe i stresa

Napisao H. H.

Kuhanje je za mnoge osobe izuzetno opuštajuća aktivnost. Ako ste u svom svijetu kada kuhate, to može biti dobar način da “zaboravite” na tjeskobu.

Fokusiranost na neku aktivnost glavno je oružje u borbi protiv tjeskobe. Ako možete prestati misliti o problemima koji vas ujutro čekaju na poslu i slično, koncentrirajte se na trenutak koji se upravo događa, a kuhanje je idealno rješenje.

Jedna od prednosti je da su za vrijeme kuhanja ruke zauzete, pa tako ne možete provjeravati e-mail ili besciljno “skrolati” po društvenim mrežama.

Još jedan način na koji kuhanje može smiriti tjeskobu je nešto što stručnjaci nazivaju pozitivnom psihologijom. Objašnjava se tako da ako se zaokupite nečim što nije toliko zahtjevno, ali ni prelagano, dolazite do momenta gdje se aktivnost događa sama od sebe i popravlja opće mentalno i fizičko stanje organizma, piše “Ordinacija.hr“.

Istraživanje je pokazalo da mnogima kuhanje donosi smirenje zbog toga što na kraju ima neki završetak. Osjećaju se produktivno. Praćenje recepta znači da se mozak mora skoncentrisati na nešto drugo i logika nalaže da prestaje misliti na tjeskobu. Hemijski procesi onda sami od sebe čine da se ispuštaju hemikalije koje će odagnati anksioznost. Na kraju, ugodu mozgu stvara i nagrada na kraju, a to je sam obrok.

Stručnjaci upozoravaju kako ne treba ići toliko daleko da se kuhanje naziva “terapijom”, ali važno je početi i isprobati kako djeluje. A za to ne trebate biti vrhunski kuhar, možete i ispeći zamrznutu pizzu u pećnici ili praviti druga jednostavna jela.

Komentari

komentara