Zdravlje

Suhe usne i boja podočnjaka otkrivaju šta ne funkcioniše u organizmu

Napisao H. H.

Stanje organizma odražava se na licu, a crveni obrazi, veliki podočnjaci i ispucale usne mogu biti znak da nešto nije uredu s nekim od organa.

Nutricionistkinja Fiona Tuck otkrila je šta ovi znakovi predstavljaju i kada trebate otići ljekaru.

Tamni podočnjaci mogu biti nasljedni, ali oni mogu biti i znak da ne unosite dovoljno tekućine, imate lošu ishranu, stresan način života i slabo spavate, piše “Klix“.

“Oni mogu biti znak da se u vašem tijelu nakupilo toksina i da se organizam mora očistiti. Obavezno unosite više vode”, napisala je Tuck u svojoj knjizi “Forenzički nutricionista”.

Podočnjaci plavo-crne boje su indikator autoimune bolesti. Za razliku od njih žuto-smeđi podočnjaci ukazuju na to da vam jetra ili žuč ne funkcionišu kako treba.

“Sve to može biti povezano s unosom šećera i masnoća ili može biti posljedica dugoročnog korištenja lijekova. Osobe koje jedu brzu hranu imaju žuto-smeđe krugove oko očiju. Tamnosmeđi podočnjaci ukazuju na to da imate neki poremećaj u metabolizmu, a otečeni podočnjaci su znak da imate problem s visokim pritiskom”, kazala je.

Preporučuje se da konzumirate više mrkve, cvekle, soka od celera, voće i povrće bogato kalijem, laneno ulje i lisnato zeleno povrće.

Suhe ispucane usne, osim tokom hladnih zimskih dana, mogu značiti da vam fali vitamina B, željeza ili cinka. Pijte više vode, jedite fermentiranu hranu, mljeveno meso, cjelovite žitarice i masnu ribu.

Zajapureni obrazi ili popucani kapilari mogu biti znak da imate problem s astmom, sinusima ili plitkim disanjem. Također, mogu biti znak ekstremnog hormonalnog poremećaja. Konzumirajte više vitamina C i A i konzumirajte chia sjemenke, kokosovo i riblje ulje, ananas, jabuke, mrkvu i kafu.

Akne na bradi ukazuju na hormonalni poremećaj ili na to da imate policistične jajnike. Jedite više masne ribe, sjemenki tikve, filtriranu vodu, chia sjemenke, povrće bogato magnezijem, hranu bogatu vlaknima i povrće poput brokule.

Izbrazdano čelo posljedica je načina ishrane, jer je ono povezano s probavnim sistemom. Također, može biti pokazatelj netolerancije na određenu hranu. Konzumirajte flitriranu vodu, hranu bogatu vlaknima i cjelovite žitarice.

Komentari

komentara