Zdravlje

Spasilac probave – Napitak koji će spriječiti nadutost i vjetrove

Napisao admin

Osim što je nadimanje i njegova nuspojava mogu biti neugodni kada smo u društvu, ono takođe i nimalo ugodne grčeve u želucu.


Nadutost (foto: cure.ba)

Osim što ga podstiče nedovoljno prožvakana hrana, pogoduju mu i namirnice poput određenih ugljenih hidrata i laktoze. Kako određeni začini i biljke umiruju crijeva i olakšati probavu, a mi vam predlažemo jedan recept koji će u vrijeme tvrdo kuvanih jaja ‘omekšati’ i moguću nadutost.

Začini poput anisa, đumbira, metvice i majčine dušice smanjuju nadutost

Najčešći uzrok nadutosti i pretjeranog nakupljanja plinova rezultat je kombinacije nedovoljnog žvakanja hrane, zbog čega su guta više zraka nego što je potrebno, vrste namirnica (mlijeko, određene vrste žitarica, kupus i sl.) i bakterija prisutnih u crijevima.

No, postoje biljke koje zbog podsticanja stvaranja enzima potrebnih za potpunije i efikasnije probavljanje hrane bakterijama koje stvaraju plinove ostavljaju manje ‘goriva’.

One su zovu karminativi i bogati su eteričnim uljima blagotvornog i umirujućeg djelovanja na probavu.

Tu spadaju začini poput anisa, đumbira, metvice i majčine dušice.

Kako bi se pojačalo njihovo umirujuće djelovanje mogu se kombinirati s kamilicom i maslačkom, a ubacite li ih u jogurt s aktivnim kulturama kojem ćete dodati komadiće ananasa bogatog enzimima napravit ćete napitak kojim ćete smiriti probavu i osvježiti dan.

Recept za napitak za olakšavanje probave:

1 šoljica ohlađenog čaja od kamilice ili maslačka

1 šoljica jagoda

1 šoljica komadića ananasa

1 jogurt s probiotičkim bakterijama

1 kašičica meda

1 šoljica kockica leda

Sve sastojke ubacite u blender i izmiksajte dok ne postignete jednoličnu smjesu.

zadovoljna.hr

Komentari

komentara