Zdravlje

DETOKSIKACIJA organizma uz pomoć SURUTKE: Evo kako da za samo 5 dana očistite tijelo od otrova!

Napisao H. H.

Ako ste primijetili da se osjećate tromo i umorno, to može biti znak da je vaše tijelo prepuno toksina i da je vrijeme za veliku detoksikaciju. Evo pomoću koje namirnice to možete uraditi brzo i lako…

Ako želite organizam “razbudite” i “očistite” nakon desetak dana obilnih i teških jela potrebno je mnogo više od obične “voćne” jednolične dijete. Nedostatak energije, glavobolje, stalni osjećaj nadimanja, neredovna probava, samo su neki od znakova da je organizmu potrebno – čišćenje.

Ishrana bogata dijetalnim vlaknima prva je mjera čišćenja organizma i crijeva, dok drugi dio dijete čini adekvatan unos tečnosti, prije svega vode i biljnih čajeva. Uz to, valja ograničiti unos šećera, mliječnih proizvoda (osim fermentisanih mliječnih napitaka poput jogurta, kefira, probiotika). Kiseli kupus je pritom vrlo često nepravedno zapostavljen, a riznica je vitamina C, probiotičkih bakterija i vlakana koji stimulišu imunitet i probavne procese. U ovom tipu ishrane zastupljene su sljedeće namirnice: luk, brokoli, heljda, zobena kaša, smokve, šljive, borovnice, jabuke, grejp, mandarine, narandže. Voda je, naravno, neizbježna, jer je neophodna za metaboličke detoksikacijske procese u organizmu. Za uspostavljanje ravnoteže u probavi potrebna je postupna hidracija, a to podrazumijeva čašu vode svakih 45 do 60 minuta.

Svježu surutku poželjno je piti do jedan litar dnevno, za prosječnu zdravu osobu, koja nema nikakvih problema s bubrezima, budući da ona stimuliše bubrege i podstiče izlučivanje tečnosti (diuretik). Zeleni čaj valja piti umjesto kafe, preporučuju se tri-četiri šoljice dnevno (za osobe koje nemaju povišeni krvni pritisak).

Kao u uobičajenim dijetama, i u ovom programu treba smanjiti unos natrijuma.

DIJETA SA SIRUTKOM – JELOVNIK ZA PET DANA

PRVI DAN

  • Natašte: Popiti 3 dcl svježe sirutke i šejk: u blenderu izmiksati: 3 kašike zobenih integralnih pahuljica, 1 šoljicu smrznutih borovnica, 2 suhe šljive, 1 kašičicu samljevenih lanenih sjemenki, 1 čajnu kašiku cimeta, 3 dcl sojinog mlijeka
  • Međuobrok: Voćna salata: 2 mandarine, 1 grejpfrut nasjeckan na kocke, 1 neoljuštena jabuka, 1 kašičica cimeta.
  • Ručak: Rižoto od heljde: pola tanjira kuvane heljde, 1 šoljica kuhanog boba, začiniti s maslinovim uljem i nasjeckanim peršunom. Pečeni oslić – srednji komad, začinjen s maslinovim uljem. Zelena salata s jabukovim sirćetom i limunovim sokom. 1 šoljica zelenog čaja.
  • Međuobrok: Salata od kiselog kupusa, začinjena s 4 kašičice ulja od sjemenki bundeve, jedna kriška integralnog hljeba.
  • Večera: Pečena skuša na žaru, s nasjeckanim lukom. Blitva i krompir.

DRUGI DAN

  • Natašte: Popiti 3 dcl svježe surutke
  • Doručak: 3 dcl kefira, umiješati 1 kašičicu lanenih sjemenki.
  • Međuobrok: Sok od 2 grejpa i 1 dcl razrijeđenog soka aloje vere.
  • Ručak: Varivo – grašak s repom i šargarepom, 1 kriška raženog hljeba sa sjemenkama.
  • Međuobrok: Domaći kompot od 2 jabuke, 1 kruške, 5 suhih šljiva, i 3 suhe smokve, 1 žličica cimeta.
  • Večera: Krem supa od brokolija u koju treba dodati jogurt s malo masti i nasjeckani bijeli luk, malo raženog brašna.

TREĆI DAN

  • Natašte: 3 dcl svježe surutke
  • Doručak: Sok od aloje vere, parče raženog hljeba, namaz u blenderu pripremljen od 4 mljevene smokve i 2 suhe šljive
  • Međuobrok: U blenderu pripremljen šejk od mlijeka, 3 suhe šljive i pola kruške
  • Ručak: Varivo od heljde, praziluka, celera, šargarepe i pilećih prsa.
  • Međuobrok: 2 narandže
  • Večera: Probiotski posni sir 200 g, salata od crvenog luka, jabukovog sirćeta i maslinovog ulja ,1 kriška raženog hljeba.

ČETVRTI DAN

  • Doručak: 1 šoljica zobene kaše sa sojinim mlijekom i cimetom, nasjeckati 5 badema i 1 mandarinu.
  • Međuobrok: Voćna salata od 1 jabuke, 1 kivija, 1 narandže
  • Ručak: Kuhani bob, začinjen s maslinovim uljem i lukom ,1 kuhana šargarepa , 1 kuhani krompir, salata od cvekle
  • Međuobrok: malomasno mlijeko
  • Večera: Kuhani oslić i spanać

PETI DAN

  • Natašte: Svježa surutka – 3 dcl
  • Doručak: narendane 3 jabuke, cimet po želji.
  • Međuobrok: Sendvič od 1 kriške raženog hleba, dimljeni tofu, zelena salata
  • Ručak: Barene i pečene špargle s tri belanca, začiniti s bijelim lukom, kurkumom i malo soli, kupus salata s jabukovim sirćetom
  • Međuobrok: mlijeko s malo masti, 2 suhe kajsije
  • Večera: Pečena pastrmka, karfiol kuhan na pari

Dijeta sa sirutkom će vam sigurno pomoći da očistite svoje tijelo od štetnih toksina, a uz to izgubite i višak kilograma, piše “Ženstvena“.

Komentari

komentara