Zdravlje

OPASNO PO ŽIVOT: Evo šta treba da uradite kad vas ubode stršljen!

Napisao H. H.

Ujed stršljena može biti smrtonosan, ako ne slijedite ove savjete….

Ujed stršljena može da bude posebno opasan a evo u kojim situacijama dolazi do smrtnog ishoda i šta treba da uradite ako vas ujede ovaj insekt.

Svakog ljeta do nas dođe nova vijest o nekome ko je preminuo nakon uboda stršljena, a skoro nijedno ljeto nije izuzetak. U Banjaluci je muškarac star 42 godine preminuo od uboda stršljena. Tragedija se dogodila na plaži Lendrin mlin. Ljekari Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Banjaluka uložili su velike napore da spasu život tog muškarca, ali bezuspješno jer je bio alergičan na ubod.

Pitali smo doktora na koji način možemo da se zaštitimo.

 Ujed stršljena je posebno opasan jer ovaj insekt ima izuzetno tvrdu žaoku čiji ubod može da dovede do opasne reakcije – kaže Nevenka Dimitrijević, doktor opšte prakse.

Svi mi u tim trenucima paničimo, ali dr Dimitrijević naglašava da razlog za strah imaju samo ljudi koju su alergični.

– Jaka alergijska reakcija sa smrtnim ishodom se dešava izuzetno rijetko, ali ubod i lokalno može da napravi veliki otok, crvenilo i neprijatnosti a u zavisnosti od mjesta uboda to može da se proširi i na limfne sudove i napravi problem – objašnjava nam dr Dimitrijević.

– U prvom trenutku najvažnije je staviti hladnu oblogu na mjesto uboda i malo sačekati. Reakcija na ubod dešava se odmah ali se razvija nekoliko sati. Ako primijetite da se bol ne smiruje već raste, neizostavno treba otići do doktora – kaže dr Nevenka i dodaje da nije loše uz sebe imati i posebnu kremu za alergije koju pravi Apotekarska ustanova. Postoji, kaže dr Dimitrijević niz dodatnih krema i masti koje mogu da pomognu u ovakvim situacijama ali, naglašava ona, nikako ih ne treba mazati i koristiti bez prethodne konsultacije sa doktorom, prenosi “Espreso“.

Komentari

komentara