Zdravlje

Evo kad ne smijete da koristite đumbir: Jedna od najzdravijih namirnica svijeta u ovim situacijama može da vam šteti!

Napisao H. H.

Namirnica zlata vrijedna može i štetiti vašem tijelu, ako je koristite u ovim slučajevima.

Đumbir je jako zdrav i vjerovatno ste u tekstovima o zdravoj ishrani više puta pročitali kako se koristi u kulinarstvu, a kako za uljepšavanje. Ipak u nekim slučajevima ga nikako ne smijete komzumirati.

Đumbir je biljka koja jača mišiće i podstiče varenje, a te stimulacije, ukoliko ste trudni, mogu dovesti do prevremenih kontrakcija i trudova. U ranoj trudnoći đumbir može ukloniti mučnine, ali ga u posljednja tri mjeseca trudnoće nemojte nikako konzumirati.

Đumbir povećava cirkulaciju i protok krvi što je odlično za one koji imaju dijabetes ili problem sa gojaznošću. Ali za one koji imaju probleme sa koagulacijom krvi on može biti veoma štetan i može dovesti do obimnog krvarenja čak i kod malih povreda, takođe može da neutrališe dejstvo nekih lijekova.

Ukoliko uzimate lijekove za visok krvni pritisak, đumbir može imati negativan uticaj jer snižava pritisak. Đumbir smanjuje efekat jakih lijekova kao što su beta-blokatori, antikoagulansi i insulinske doze.

Osobe koje pokušavaju da se ugoje, da dodaju neki kilogram nikako ne bi trebale da konzumiraju đumbir jer je pun vlakana, PH vrednosti čime smanjuje apetit i održava nivo masti. Prevelika konzumacija đumbira može dovesti do gubitka kilograma, kose, nepravilnosti pri menstruaciji i loše mišićne mase kod onih koji su već neuhranjeni. Ukoliko imate neko od ovih stanja najbolje je da izbjegavate đumbir, a umjesto njega možete koristiti biber ili alevu papriku, piše “Svetplus“.

Komentari

komentara