Zdravlje

JEDNOG JUTRA SE PROBUDIO I NIJE PREPOZNAO SVOJU ŽENU: Evo kome prijeti nagli gubitak pamćenja

Napisao A. K.

Šokantna priča o gubitku pamćenja – provjerite da li ste ugroženi od ove teške bolesti!

Adam (35) iz Amerike sretno je oženjen već 5 godina, ali jednog jutra se probudio i nije prepoznao svoju ženu, nije znao kako se zove, gdje živi, niti čime se bavi, piše “Lepa & srećna“.

Doktori su utvrdili da je Adam iznenada izgubio pamćenje, a ovakvo stanje prijeti svakome ko je imao povrede na mozgu. Istraživanja dokazuju da dvije trećine osoba koje su imale povrede mozga imaju veliki rizik od gubitka pamćenja. Sjećanja se mogu vratiti nakon nekoliko sedmica, mjeseci ili godina, a nekad su nažalost zauvijek izgubljena. Pri gubitku pamćenja doktori imaju posebnu terapiju i uspostavljanje rutine koja postepeno može da povrati sjećanje.

Gubitak pamćenja može da uzrokuje veliki stres, teška depresija, određeni lijekovi, tumor na mozgu i povreda u kombinaciji sa nedostatkom vitamina B12. Ako ste patili od povreda, ovo oboljenje je teško spriječiti, ali postoje određene namirnice koje čuvaju memoriju i fokusiranost, a to su: avokado, borovnice, brokoli, celer, crna čokolada, kokosovo ulje, maslinovo ulje, ruzmarin, kurkuma, jaja i orasi.

Komentari

komentara