Zdravlje

Hemoterapija je uspješnija kad se prilagodi biološkom satu

Napisao H. H.

Naučnici iz Sancar laboratorija na Sveučilištu North Carolina (SAD) saznali su da neki lijekovi djeluju bolje u različito doba dana.

Proučavali su kako cirkadijalni ritam (unutarnjih biološki sat) utječe na obnavljanje stanične DNA, proces u kojem enzimi putuju kroz DNA popravljajući oštećenja koje naprave ultraljubičasto zračenje i kemijske tvari koje mijenjaju DNA, piše “Fena”.

Razumijevanje povezanosti tjelesnog ritma i oporavka DNA je bitno, jer postoje dokazi koji ukazuju da je loše funkcionirajući cirkadijalni ritam povezan s pretilošću, nesanicom, epilepsijom i sezonskim afektivnim poremećajima, prenose mediji.

Sancar Lab je tako istraživao kako cirkadijalni ritam utječe na obnovu DNA tijekom davanja lijeka protiv karcinoma, cisplatina. Njime se liječi puno karcinoma čvrstog tkiva, poput karcinoma testisa, pluća, jajnika i dojke. Lijek ubija karcinom oštećujući DNA kancerogenih stanica. Usput oštećuje i DNA zdravih stanica, uzrokujući nuspojave koje liječnike često tjeraju na promjenu načina liječenja.

Oštećenja DNA uzrokovana lijekom se obnavljaju. Uspješno liječenje traži ciljanje kancerogenih stanica da im se ošteti DNA tada kada su bolesne stanice najmanje sposobne za reparaciju. Stoga posljednjih desetljeća znanstvenici nastoje iskoristiti cirkadijalni ritam u određivanju vremena uzimanja cisplatina.

Strategija je davanje lijeka u određeno vrijeme i promatranje što se zbiva, kako bi se ustanovilo u koje vrijeme pacijent ima najviše dobrobiti od lijeka uz najmanje nuspojava. Takvi eksperimenti nisu bili naročito uspješni, jer izbor vremena nije bio zasnovan na onome što se odvija unutar stanice.

Tim iz Sancar Laba proučavao je što se događa u bubrezima i jetri miševa kad su primili cisplatin tijekom 24 sata. Otkrili su koji gen, uzročnik karcinoma tj. gen za prevenciju karcinoma, se obnavlja u koje doba dana. Ustanovili su točno kada je najbolje vrijeme za davanje kemoterapije – onda kada zdrave stanice efikasno obnove DNA, a kada se tumorske stanice slabije oporavljaju.

Znanstvenici vjeruju kako će ovo otkriće poslužiti i za ljude kako bi se utvrdilo optimalno vrijeme davanja kemoterapije u svrhu što veće stope preživljavanja od karcinoma.

Postupak sinkroniziranja davanje lijeka s cirkadijalnim ritmom kancerogenih stanica zove se – kronokemoterapija.

Komentari

komentara