Zdravlje

AKO IMATE OVO NA JEZIKU, HITNO IDITE KOD DOKTORA: Ova promjena može da ukazuje na opasnu bolest

Napisao A. K.

Ove simptome ne smijete da ignorišete…

Promjene na jeziku najčešće su bezopasne, takve su na primjer fistule ili afte, ali malo ko zna da mogu ukazivati i na ozbiljne bolesti, piše “Lepa & srećna“.

Najčeće su promjene crvenkaste ili su bijele boje, a neke su čak bolne i krvare. Iako ne osjećate bol, važno je da posjetite doktora kako bi se utvrdio uzrok pojava promjena i kako bi se prepisala odgovarajuća terapija. Neke izrasline na jeziku mogu da nastanu zbog povrede ili opekotine, ali i zbog različitih infekcija, virusa i hroničnih oboljenja.

Bolesti na koje mogu da ukazuju izrasline su: herpes, rak krajnika, alergije, rak jezika, sifilis, tuberkuloza, kandida u ustima i papilitis. Nema razloga za paniku, jer je rak jezika rijetka bolest, a izrasline uglavnom nastaju zbog povreda i iritacije. Ali, iako su najčešće benigne, važno je da obavite medicinske analize. Ako se utvrdi da su izrasline bezopasne, onda spriječite njihovu novu pojavu strogom higijenom usta, rijeđe jedite začinjenu, toplu i kiselu hranu, izbjegavajte alkohol i uzimajte dovoljno vode.

Komentari

komentara