Zdravlje

Šta će se desiti vašem tijelu ako svakodnevno pojedete dva jaja?

Napisao A. K.

Naše tijelo proizvodi 11 esencijalnih masnih kiselina koje su neophodne za pravilno funkcionisanje tijela, a jaja sadrže njih devet. Ako se u tijelu ne nalazi tih devet esencijalnih masnih kiselina, može doći do hroničnog umora, loše kože i kose, gubitka mišićne mase, a može vam oslabiti i imunološki sustav.

Redovna konzumacija jaja osigurat će sljedeće zdravstvene prednosti:

Jačaju imunološki sustav

Ako dnevno konzumirate jaje do dva, to vam može pomoći u borbi protiv infekcija. Jaja su bogata selenom, koji je izuzetno koristan za zdrav i jak imunološki sustav i regulaciju hormona štitnjače, piše “Novi“.

Smanjuju stres i anksioznost

Jaja sadrže esencijalne aminokiseline koje promiču mentalno zdravlje, reguliraju oslobađanje serotonina, koji je neurotransmiter odgovoran za opuštanje, smirenost, i dobro raspoloženje.

Reguliraju razinu kolesterola

Jedno jaje ima 200 miligrama kolesterola. A jaja povećavaju razinu dobrog (HDL) kolesterola.

Odlična su za zdrave zube i kosti

Jaja su najbolji izbor D vitamina, zajedno sa sunčevim zrakama. Ovaj vitamin je ključan za rast i razvoj kostiju i zubi. Osim toga, ovaj vitamin aktivira apsorpciju kalcija, što je neophodno za metabolizam, probavu i zdravlje srca.

Poboljšavaju kognitivne funkcije

Jaja sadrže kolin, spoj koji je koristan za spoznaju. Prema istraživanju, nedostatak kolina povećava rizik od demencije, neurološke poremećaje, Alzheimerova bolest, kognitivna oštećenja.

Poboljšavaju kožu

U jaja se nalaze visoke količine B-kompleks vitamina, koji su ključni za zdravlje kose i kože, kao i za pravilnu funkciju jetre i očiju. Jaja su posebno bogata vitaminom B2 i B12, a istraživanje je pokazalo da su B kompleks vitamini ključni za zdrave kognitivne funkcije i zdrav živčani sustav.

Potiču mršavljenje

Jaja daju osjećaj sitosti, pa su idealno rješenje za vaš doručak. Reguliraju apetit i smanjuju rizik od prejedanja. Prema istraživanjima, ljudi koji jedu jaja za doručak konzumiraju manje kalorija tijekom ostatka dana.

Štite zdravlje očiju

U jajima se nalaze antioksidansi, lutein i zeaksantin koji poboljšavaju vid i poboljšavaju zdravlje očiju. Također, oni smanjuju rizik od bolesti oka poput mrene i makularne degeneracije.

Komentari

komentara