Zdravlje

OVA HRANA SPRIJEČAVA RAK DEBELOG CRIJEVA: Jedite ovo svaki dan i smanjite rizik od opasne bolesti

Napisao H. H.

Promjenom načina ishrane možete u velikoj mjeri da smanjite rizik od raka debelog crijeva.

Rak crijeva je opaka bolest koju je teško prepoznati u ranom stadijumu, a ishod je često smrtonosan, piše “Lepa & srećna“.

Simptomi koji ukazuju na karcinom crijeva su najčešće bol u stomaku i leđima, umor, otežano disanje, krv u stolici i previše tamna stolica. Mnogi pacijenti ove simptome pripisuju drugim bolestima i odlažu odlazak kod doktora, a to može biti kobno. Međutim, istraživanja dokazuju da promjenom režima ishrane možete značajno da smanjite rizik od raka debelog crijeva, a preporučuje se da smanjite unos crvenog mesa, prerađenog mesa, alkohola i da obavezno prestanete da pušite.

Hrana koja štiti tijelo od karcinoma crijeva jeste voće i povrće bogato vlaknima, orašasti plodovi, mahunarke, žitarice od cijelog zrna i sočivo, a preporučuje se da bijeli hljeb zamijenite integralnim. Ali, jedna namirnica je nevjerovatna lekovita kada je u pitanju prevencija karcinoma crijeva, a to je ljekoviti avokado. Takođe, stručnjaci savjetuju da zdrave masnoće uzimate iz ribljeg ulja i sjemenki, a proteine iz jaja, mahunarki i piletine.

Komentari

komentara