Zdravlje

Grad slučaj – KB Mostar: Pacijenti ugroženi, nema lijekova, medicinskog materijala

Napisao admin

Nema osnovnih lijekova, anestezije, medicinskog materijala poput sterilne gaze i rukavica, pa čak ni higijenskih potrepština, i tako već danima. Stanje je svakim danom sve kritičnije, bojimo se kamo ovo vodi, u velikoj smo panici, kazala nam je jedna od djelatnica Kliničke bolnice Mostar.


KB Mostar (foto: mostarlife.com)

Pacijentima se već danima odgađa operacija jer nema anestezije, tvrdi ona, a ukoliko se stanje ne popravi, doći ćemo u situaciju da će nam nedostajati i za hitne slučajeve. 

Pacijenti ispaštaju 

Čijom krivnjom i zašto zbog toga trebaju ispaštati pacijenti, mišljenja je pacijent kojeg smo zatekli u predvorju bolnice i koji je na svojoj koži, kako kaže, osjetio recesiju koja vlada u bolnici. Tvrdi kako je tu smješten već par dana i kako mu supruga donosi toalet papir, kojeg u bolnici već danima nema, i kupuje potrebne lijekove.

– Znam da postoji mogućnost refundiranja preko Zavoda za zdravstveno osiguranje, ali isto tako znam dosta ljudi koji nisu nikada naplatili za iste. Uvijek nekako ide po našim leđima, priča razočarano pacijent.            

Bez odgovora 

Kako bismo provjerili ove navode, kontaktirali smo ravnatelja KB-a Mostar Antu Kvesića, no isti je javivši se na telefon kazao kako nema vremena za razgovor. Bolnice u HNŽ-u duguju 80 milijuna maraka, od čega najviše upravo Klinička bolnica u Mostaru – 62,5 milijuna maraka, od čega više od 26 milijuna maraka otpada na dugove prema dobavljačima lijekova. Ravnatelj Kvesić u više navrata je izjavio da je bolnica u gubitcima zbog toga što godinama nije imala vlasnike, tj. što hrvatske županije nisu preuzele osnivačka prava i redovito financirale istu. Razlozi dugovanja uzorkovani su preseljenjem KB-a u novi objekt te uvođenje novih metoda liječenja koje nitko ne plaća. Krivi i manjkave zakonske uredbe, navevši da bolnica kojom on upravlja napravi 15 milijuna maraka usluga koje nema od koga naplatiti. Mjesečne potrebe su oko šest milijuna maraka, a dobivaju 4,8 milijuna. Samo zbog tužbi po granskom ugovoru mjesečno im se s računa skida 150.000 maraka zbog čega je račun stalno u blokadi, kazao je Kvesić jednom prilikom.

dnevni list

Komentari

komentara