Zdravlje

ALERGIJE NAPADAJU: Dobro je znati kako se zaštiti!

Napisao H. H.

Neugodni simptomi poput kihanja, curenja nosa, suzenja očiju, otežanog disanja dobro su poznati svima koji se bore s alergijama. Posebno su naglašeni u proljeće, no mogu se ublažiti i nekim ljekovitim pripravcima koji djeluju kao prirodni antihistamin

Alergije su reakcija imunološkog sistema na faktore iz okoline, no s druge strane upravo neki prirodni produkti daju izvrsnu zaštitu te umanjuju simptome alergije.

alergija

‘Kako bismo ojačali organizam trebamo se vratiti prirodi i što više prirodnim načinima liječenja, sa što manje toksina i kemije, pa onda možda naše tijelo neće na uobičajene stvari iz prirode reagirati kao na alergene’, dipl. ing. agr. Maja Žalac, fitoterapeut dodajući kako su prirodni pripravci protiv alergija razno ljekovito bilje, čajevi, ali i neko voće i povrće.

1. Kopriva
Kopriva je prirodni antihistamin i imunomodulator, te čistač cijelog organizma i na taj način pomaže kod svih vrsta alergija. Ublažava simptome alergije kao što su kihanje i svrab očiju. Najbolji način konzumiranja koprive je kao čaj koji, osim što ublažava alergijske reakcije ima i diuretski učinak, ali doprinosi stvaranju crvenih krvnih zrnaca te jačanju organizma.

2. Probiotici
Dobre bakterije u crijevima stimuliraju sekreciju imunoglobulina na sluznici crijeva, koji sprečavaju prodor antigena u krv, te neutralizira toksine. Jedno istraživanje je pokazalo kako probiotici ili prijateljske bakterije mogu pomoći smanjiti alergijsku reakciju na pelud. Naime, istraživanje je pokazalo znatno smanjenje simptoma u odnosu na placebo.

3. Ulje crnog kima
Njegovo protuupalno i antihistaminsko djelovanje jedan je od prvih izbora pri ublažavanju i prevenciji simptoma alergija. Ublažava sve simptome alergija, te olakšava disanje, a svojim antibiotskim djelovanjem sprečava razvoj sekundarnih bakterijskih infekcija koje se često javljaju kao pratitelji sezonskih alergija.

alergija1-800x500-c

4. Ulje eukaliptusa
Istraživanje iz 2010. godine otkrilo je blagotvorno djelovanje ovog ulja na respiratorne probleme poput astme. Malo ulja možete staviti u zdjelicu te odložiti pored radnog stola tijekom radnog vremena. Disanje ćete pak dodatno olakšati ukoliko tri kapi ulja eukaliptusa pomiješate sa čajnom žlicom malsinovog ulja i utrljate u prsa.

5. Majčina dušica
Čaj od majčine dušice ublažava kašalj te ima umirujuće djelovanje na grlo (posebno ako je upaljeno). Za ublažavanje alergijske reakcije, majčina dušica izvrsna je u kombinaciji s koprivom. Kako biste iz ove dvije bilje izvukli maksimum pripremite čaj s 2 jušne žlice čaja od koprive i jednu jušnu žlicu majčine dušice prelijte s pola litre uzavrele vode. Poklopite i sačekajte 15 do 20 minuta.

voce

Osim ljekovitih trava organizam možemo ojačati uzimanjem nekih dodataka prehrani.

Vitamin C moćan je prirodni antihistaminik, te se kod alergija preporučuje uzimanje 2-3 g/dan. A u prehranu je dobro uključiti više bijelog i crvenog luka koji sadrže visoke koncentracije protuupalnih spojeva ali je svakako poželjno izbjegavati puno proteinske hrane, poput mlijeka, jaja, mesa.

Od kravljeg mlijeka preporučaju se samo fermentirani proizvodi bogati probioticima (jogurt, kefir, acidofil…), a umjesto kravljeg bolji izbor je kozje mlijeko jer ima bolji omjer proteina kazeina i proteina sirutke. Osim toga sličnije je majčinom mlijeku i lakše probavljivije.

Kako bi ublažili i smanjili alergijsku reakciju, svi koji imaju alergiju trebali bi se, posebno u proljeće, držati nekih pravila.

– za vrijeme sezone visoke koncentracije peludi u zraku držati prozore zatvorene

– izbjegavati boravak na otvorenom za vrijeme sunčanog i vjetrovitog vremena (tada se u zraku nalazi najveća koncentracija peludi)

– nakon svakog izlaska svu odjeću skinuti, umiti se, oprati ruke, pa čak i kosu jer se i tamo mogu zadržati zrnca peludi

-imati na umu da je najmanja koncentracija peludi u zraku nakon kiše, pa tako organizirati svoje boravke na otvorenom

 

Komentari

komentara