Zdravlje

Mnogi imaju problem s ispucalim petama – Savjeti za liječenje ispucalih peta

Napisao admin

Mnogo ljudi ima problem s ispucalim petama, a većini su one ispucane samo tokom zime. Razlog tome je što tokom zime koža na petama može postati jako suha uslijed hladnoće kao i slabije cirkulacije.


Stopalo (foto: cure.ba)

Suhoća može dovesti do manjka elastičnosti kože, što uzrokuje pucanje kože koje može biti jako bolno i problematično.

Ispucale pete su čest problem stopala. Isprva one mogu biti samo estetski i kozmetički problem, no kada te rane uslijed zanemarivanja postanu preduboke, mogu postati i prebolne da biste na njima stajali, pa čak uzrokovati krvarenje i infekciju. Ako osjećate bol ili nelagodu prilikom hodanja ili tokom pritiska na pete možda je vrijeme da se malo više posvetite ovom problemu.

Ispucale pete najčešće nastaju usljed suhe i zadebljane kože. Dijabetes, pretilost, stajanje na nogama duži vremenski period, problemi s kožom i suho vrijeme su ostali uzroci zbog koji može doći do pucanja peta. Pretjerano vruće kupke, grubi sapuni, kao i pretjerano trljanje tih područja takođe mogu dovesti do isušivanje kože na petama, a samim tim i do njenog pucanja.

Tretmani kod kuće

Da biste spriječili nastanak ispucalosti kože i infekciju stopala, trebate vašim petama pružiti pravilnu njegu koja mora postati dio vašeg svakodnevnog uljepšavanja. Evo nekoliko stvari koje možete primjeniti kod kuće:

Napravite svoj vlastiti spa. Namočite noge u toplu vodu 15 do 20 minuta nakon čega trebate uzeti kamen ili turpiju pomoću kojih ćete ukloniti višak mrtvih stanica sa kože. Stružite lagano, pazeći pri tome napuknute dijelove kože. Potrebno je odstraniti tu zadebljanu kožu jer može uzrokovati slabiju cirkulaciju i manju elastičnost. Isperite, posušite, a zatim nanesite kremu za noge.

Neka vaše noge osjete da su njegovane. Tokom noći, nanesite kakao maslac, kokosovo ili bademovo ulje, a potom obucite pamučne čarape. Koža će upiti potrebne sastojke i probudit ćete se sa “mekšim” nogama. Primjenite ovaj tretman nekoliko puta sedmično kako bi vaša koža bila meka i nježna.

Ne treba posebno napominjati kako kod kupovine obuće treba biti posebno oprezan. Prilikom kupovine odaberite udobnu obuću koja će vam odgovarati po veličini i u kojoj ćete se osjećati udobno. Neudobne ciepele mogu uzrokovati zadebljanje kože.  Birajte cipele koje prekrivaju vaša stopala. Na taj način ćete održati vašu kožu vlažnom.

Pokušajte izdvojit malo vremena kako bi izmasirali svoja stopala i to da biste potaknuli bolju prokrvljenost peta. Barem jednom dnevno namažite vaša stopala hidratantnom kremom i obavezno pijte puno tekućine svaki dan. Takođe, za zdrav izgled kože preporučeno je jesti namirnice bogate vitaminom A, cinkom i omega-3 masnim kiselinama.

Posjetite kozmetički salon kako biste uradili pedikir. Preporučujemo vam da uradite i tretman koji će dodatno nahraniti vašu kožu, te odstraniti dubinske nakupine. Nikada nemojte dopustiti da vaše pete izgledaju kao polje puno brazda mrtve kože.

Medicinski tretman

Ako kućni tretmani i redovna njega ne pomažu vašim stopalima, savjetujemo vam da se obratite doktoru. Tretman liječenja ispucalih peta podrazumjeva temeljnu istragu o uzroku nastanka, a potom i adekvatno liječenje. Liječenje će početi s uklanjanjem suhe kože, potom će vam doktor propisati adekvatnu kremu za njegu, odgovarajuću obuću i dodatke ako su neophodni. U ekstremnim slučajevima, može se koristiti i medicinsko ljepilo koje će držati petne pukotine zajedno.

woman.ba

Komentari

komentara