Zdravlje

Dentalni problemi – 7 znakova koji alarmiraju da morate zubaru

Napisao admin

Četkanje dvaput dnevno, čišćenje zubnim koncem jednom dnevno i čišćenje kamenca dvaput godišnje osnovna su pravila za održavanje zdravih zubiju i usne šupljine.


Zubi (foto: cure.ba)

Slijedite li ih velike su šanse da vas niže navedenih 7 znakova koji vam govore da morate zubaru neće zadesiti, ali u svakom slučaju dobro je znati na što najčešći dentalni problemi ukazuju

Dugotrajna bol koju prate natečeni desni također može biti posljedica upale zubi

Oštra bol 

Osjetite li iznenadnu oštru bol u jednom ili više zubiju tijekom zagriza, može biti da imate rupe u zubima i da zubi propadaju. Krivac za to je kiselina nastala iz šećera iz hrane koju jedemo. Kad rupe u zubima postanu duboke dolazi do osjetljivosti i s vremenom do propadanja zubiju.

Ako se bol javlja rijetko i nije ograničena na jednu točku, nije ništa zabrinjavajuće, ali ako traje, odnosno ponavlja se tijekom sedam dana ili duže, trebali biste posjetiti zubara.

Pulsirajuća bol

Ako, kao u prethodnom slučaju, traje dulje od tjedan dana, pulsirajuća bol u zubima može značiti da tijekom spavanja čvrsto stišćete i škripate zubima. Dugotrajna bol koju prate natečeni desni također može biti posljedica upale zuba, odnosno infekcije njegovog korijena. Samo zubar može reći o čemu se točno radi.

Žuti ili zubi s mrljama

Možete odahnuti: žuti ili zubi s mrljama gotovo nikada nisu znak ozbiljnog dentalnog problema. Mrlje nastaju od ispijanja kave, čaja, vina ili drugih napitaka tamne boje.

Ako se bol u zubu javlja rijetko i nije ograničena na jednu točku, nije ništa zabrinjavajuće

Zubne paste ili trake za izbjeljivanje mogu riješiti problem, ali najbolje ga je izbjeći u potpunosti tako da nakon konzumiranja takvih pića odmah operete zube ili samo isperete usta običnom vodom. Izrazito smeđe mrlje uglavnom su posljedica uzimanja određenih antibiotika ili drugih lijekova. Ni u ovom slučaju zubi nisu oštećeni, a mogu se ukloniti zubarskim kozmetičkim postupkom.

Klimav ili iskrivljen zub

Klimanje, razdvajanje ili, u najgorem slučaju, ispadanje zubi ukazuju na parodontozu kod koje dolazi do gubitka koštane mase oko ustiju i vilice.

Bolest je potaknuta nedovoljnom higijenom zubiju i usne šupljine zbog čega bakterije stvaraju tanak sloj na zubima poznat kao plak koji se s vremenom pretvara u kamenac i zatim se može proširiti na zubno meso te na kosti oko ustiju. Odmah otiđite stomatologu osjetite li da vam se zub klima ili se iskrivio.

Crveni desni koji krvare ili su natečeni

Može biti nuspojava trudnoće ili neke druge hormonalne promjene, ali i posljedica nakupljanja bakterija.

Ako krvarenje desni i natečenost nestanu nakon dan dva četkanjem i čišćenjem zubnim koncem, ne morate brinuti. No, ako problem potraje više od tjedan dana vjerojatno je riječ o nekoj parodontnoj bolesti, stoga hitno zubaru!

Rane u ustima

Bolne ranice u ustima često nastaju zbog konzumiranja previše citrusa, ljute ili prevruće hrane. Prestane li bol nakon dva, tri dana, nije ništa ozbiljno, ali potraje li dulje može značiti ozbiljan nedostatak vitamina A važnog za kolagen i vezivna tkiva koji čine jezik.

Jedite više špinata, mrkve i slatkog krumpira, odnosno batata, a ako se stanje ne poboljša posjetite zubara.

Bolni desni

Bole li vas desni kad udišete hladni zrak ili kad pijete vruću ili hladnu tekućinu, vjerojatno imate karijes ili se zubno meso povuklo s korijena zuba što se vrlo često događa zbog škripanja zubima ili prejakog četkanja.

Uz bol mogu se pojaviti i crvene ili bijele točke koje su najčešće posljedica uzimanja određene hrane, lijekova, a čak i neadekvatnog zubala. Ako mrlje ne prođu nakon tjedan dana otiđite zubaru.

zadovoljna.hr

Komentari

komentara