Zdravlje

Često vam se događa da vam ruke potpuno utrnu dok spavate? Neurolozi otkrivaju koliko je to uistinu opasno

Napisao A. K.

“Pritisak izlaže živce stresu”, rekla je njemačka neurologinja Katrin Hahn iz bolnice Charite

Utrnulost, obamrlost, “mrtva ruka”, neosjetljivost stopala… kako god ga nazvali, taj nam je osjećaj svima poznat.

Stopala, šake, ruke i noge dijelovi su tijela koji najčešće “umrtve”, posebno noću kada spavamo. No, zašto se to događa?

Taj čudan osjećaj je zapravo posve normalna reakcija tijela, kažu stručnjaci. Radi se o tome da živci signaliziraju da morate promijeniti neudoban položaj.

Pritisak izlaže živce stresu”, rekla je njemačka neurologinja Katrin Hahn iz bolnice Charite.

Ako ste zdravi, utrnulost vas ne treba brinuti. Upravo suprotno, to je znak da su vaše vitalne funkcije u savršenom redu, dodala je.

Ono također ima preventivnu ulogu, jer vas podsjeća da se vratite u udoban položaj. “Kada živac ne bi poslao taj signal, moglo bi doći do trajnog oštećenja”, kaže Hahn.

Osjetite li obamrlost, jednostavno “probudite” ruku ili nogu tako što ćete zauzeti ugodniju poziciju. Ne trebate ih tresti, povratak u normalan položaj bit će sasvim dovoljan.

Ako je živac odsječen tek privremeno, ne brinite, kaže Hahn. “Osjet u ruci ili nozi vraća se vrlo brzo, najčešće u roku par minuta”, dodala je.

No, ako se ne vrati za nekoliko sati, potražite liječničku pomoć. Doktoru bi trebali otići i ako nema nekog očitog razloga za utrnulost ili obamrlost udova, upozoravaju stručnjaci.

Komentari

komentara