Zdravlje

Najgore posljedice – Negativne posljedice ljutnje

Napisao admin

Vaše emocionalno zdravlje je ključ za očuvanje zdravlja vašeg tijela. To je razlog zbog čega smo se odlučili napisati tekst o negativnim učincima ljutnje na vaše zdravlje. Ljutnja vas zapravo troši iznutra.


Ljutnja (foto: cure.ba)

Najgore posljedice ljutnje na vaše zdravlje je stres. Stres je toliko opasna stvar da to može uzrokovati desetak hroničnih bolesti u ljudskom tijelu. Zdravstveni rizici vezani za ljutnju su sve ozbiljniji. Srčani bolesnici imaju zaista kobne zdravstvene rizike od ljutnje. Dakle, ukoliko želite neke dobre razloge za izbjegavanje ljutnje, pogledajte ove posljedice ljutnje na vaše zdravlje…

Stres

Najgori učinak ljutnje je stres. Nakon što opadne bijes, vi ćete biti pod stresom, a stres može uzrokovati ozbiljne bolesti poput dijabetesa, depresije, visokog krvnog pritiska i sl.

Srčane bolesti

Srčane bolesti poput lupanja ili ubrzanog rada srca se pokreću zbog ljutnje. Ako se brzo ljutite, otkucaji srca mogu postati trajno visoki što vas čini sklonijim mnogim srčanim bolestima. 

Poremećaji spavanja

Kada ste ljuti, hormoni prave pustoš u vašem tijelu. To je razlog zašto je najgori zdravstveni rizik od ljutnje poremećaja spavanja. Ako vaše tijelo ne odmara, možete postati laka meta za mnoge bolesti. Nesanica vas čak može učiniti ludim.

Visoki krvni pritisak

Visoki krvni pritisak se pripisuje mnogim stvarima, a ljutnja je jedan od glavnih uzroka. Kada ste ljuti, vaš krvni pritisak raste. Čak i ovaj privremeni visoki prtisak može izazvati puno štete na vašem srcu.

Problemi sa disanjem.

Ljudi koji su skloni poremećaju disanja poput astmatičara, teško dišu, kada su ljuti. Ljutnja lako može izazvati napad astme i ostaviti vas zadihanim.

Glavobolja.

Kada se ljutite, krvne žile u mozgu „lupaju“. To vam može zadati neugodne i oštre glavobolje. Pokušajte se smiriti odmah ako osjetite bol u glavi zbog ljutnje.

Srčani zastoj. 

Srčani zastoj često se dešava kada osoba postaje emocionalna, uzbuđena ili ljuta. Ljutnja je jedan od najopasnijih uzroka koja pokreće srčani udar. To je razlog zašto je srčanim bolesnicima zabranjeno da se ljute. 

Moždani udar

Moždani udar događa se kada jedna ili više krvnih žila u mozgu pukne. To se može dogoditi kada ste ljuti, pa se vaš krvni pritisak poveća. 

ljepota.ba

Komentari

komentara