Zdravlje

Znaci upozorenja koje tijelo šalje kada ŠEĆER RAZARA organizam

Napisao A. K.

Pogledajte koje vam znake upozorenja tijelo šalje, a koji ukazuju na to da je bolje da se držite podalje od slatkiša…

Šećer je ukusan kao i svi proizvodi koji ga sadrže. Slatkog kristalnog ugljenog hidrata izgleda da ima svuda. Većina nas ne može da odoli ukusnim dezertima. Međutim, ono što izgleda kao nevino zadovoljstvo zapravo je uzrok mnogih zdravstvenih problema kada se konzumira u velikoj mjeri. Danas je šećer teško izbjegnuti, ali mnogi od nas čak ni ne shvataju koliko su zavisni, prenosi “Fokuzz“.

Pogledajte koje vam znake upozorenja tijelo šalje, a koji ukazuju na to da je bolje da se držite podalje od slatkiša…

1. Bol u mišićima i zglobovima

Da li ste primijetili da preskačete redovne šetnje ili rad u bašti zbog bolova? Oni mogu biti jedan od glavnih znakova da se u tijelu dešavaju upalni procesi. Velike količine šećera u krvi dovode do toga da imune ćelije luče zapaljenske materije u krv koje pokušavaju da razbiju krajnje produkte glikacije ili proteine vezane za molekul glukoze.

Što više šećera unosite, to se više produkata glikacije stvara, pa se upalne materije šalju kako bi prekinule krug. Ovakva kaskada biohemijskih procesa na kraju rezultira artritisom, katraktom, srčanim bolestima, lošim pamćenjem i naboranom kožom.

2. Skok i pad energije

Glukoza je odgovorna za snabdijevanje tijela energijom, zbog čega je veoma važno držati nivo šećera u krvi na odgovarajućem nivou. Svako odstupanje dovodi do naglih skokova i pada energije. Kada jedete slatkiše, pankreas oslobađa insulin koji pomaže glukozi da uđe u ćelije i naleta energije. Kada se ciklus završi, osjetit ćete pad energije jer vaše tijelo želi još šećera.

Kako biste održali nivo energije, izbjegavajte konzumiranje slatkiša i nezdravih grickalica. Umjesto toga, birajte proteine i zdrave masti. Koristite “stvarnu” energiju za vaše tijelo iz zdrave hrane. Ujednačen nivo šećera neće dovoditi do skokova i pada energije.

3. Konstantni problemi sa kožom

Hrana koja sadrži dodatni šećer dovodi do skoka insulina i započinjanja procesa glikacije ili vezivanja šećera za molekule proteina. Čim glukoza uđe u krv, ona pokreće niz složenjih biohemijskih procesa koji na kraju dovode do upala i problema sa kožom. Povećanje insulina dovodi do pojačane aktivnosti lojnih žlezda u koži i aktiviranja zapaljenskih procesa.

To znači da je ishrana sa visokim udjelom šećera povezana sa većim rizikom od pojave akni. Ako imate ovaj problem i ne pomažu vam medicinski tretmani, pokušajte sa promjenom navika u ishrani. Ne morate u potpunosti izbaciti šećer iz krvi, ali smanjite unos hrane koja sadrži dodatni šećer.

4. Visoka tolerancija na šećer

Kada svaki dan jedete mnogo slatkiša, vaši receptori za ukus se naviknu na određeni nivo slatkoće i neće na nju reagovati kao nekada. Višak šećera otupljuje nepce i slatko i bobičasto voće neće imati ukus kakav bi trebalo. Nema ničeg ljepšeg od uživanja u ukusu sočne jabuke. Ako vam ništa nije dovoljno slatko, smanjite unos dodatnih šećernih aditiva, kao što je rafinisani šećer i slatki sirupi i pridržavajte se uravnotežene ishrane.

5. Česte prehlade i grip

Unos previše šećera blokira ćelije imunog sistema da napadnu bakterije kada se razbolite. Vitamin C koji je tijelu potreban da pobjedi grip, ima sličnu hemijsku strukturu kao glukoza. Umjesto da traži i koristi vitamin C, imuni sistem uzima glukozu koja nema nikakvu moć protiv bakterija. Umjesto da pobjedi bolest, imuni sistem joj se predaje.

Kako biste spriječili ovakav scenario, smanjite unos slatkiša kada postoji rizik od prehlade ili gripa i jedite više voća i povrća bogatog hranljivim materijama i vitaminima C i E, kao i beta karotenom i cinkom.

6. Osjećaj nadutosti

Nadustost i bolni gasovi, kao i druge digestivne smetnje, mogu biti uzrokovane različitom hranom, a tu spadaju i namirnice bogate šećerom. Madustost je direktno povezana sa onim što jedete i pokušavate da svarite, a šećer tu igra veliku ulogu. Ako se šećer loše apsorbuje u tankom crijevu, ulazi u debelo crijevo gdje se ponaša kao bakterija koja proizvodi gas.

Šećer može napraviti pravo rasulo u vašem stomaku, pa izbjegavajte zaslađivače, dijetalni keks, grickalice. Interesantno je pomenuti da hrana bez šećera sadrži šećerne alkohole, koji u sebi imaju nesvarljiva jedinjenja slatkog ukusa.

7. Žudnja za slatkišima i ostalim proizvodima sa šećerom

Šećer se veoma brzo obrađuje, pa ste gladni samo sat vremena nakon što ste pojeli kolač. Poznato je da šećer izaziva lučenje dopamina, sličnog onome što se luči kada koristite opojne supstance. Neuroni otpuštaju dopamin kao odgovor na nagradu. Ova supstanca je odgovorna za dobro raspoloženje.
Mozak vidi šećer kao nagradu i što ga više jedete, vaše tijelo više čezne za njim. To je začaran krug. Osim toga, hrana bogata šećerom vas neće učiniti sitim jer ne sadrži bilo kakve korisne hranljive materije.

8. Karijes

Konzumiranje slatkiša neizbježno dovodi do kvarenja zuba i karijesa. Međutim, nije šećer taj koji čini zube kvarnim, već ostaci hrane na zubima. Ako ih ne operete pravilno, oni dovode do pojave plaka na zubima, koji dovodi do erozije gleđi.

Različite šećerne namirnice poput slatkiša, pahuljica i bombona za osveženje daha, zadržavaju se na teško dostupnim mjestima na zubima, ubrzavaju proces nastanka karijesa. Pravilna oralna higijena može da vas poštedi čestih odlazaka kod zubara.

9. Dobijanje na težini

Nikada nije prijatno iznenađenje kada otkrijete da vas farmerke stežu u struku. Niste očekivali da će vam se čokoladna torta koju ste jeli prošle sedmice osvetiti na ovaj način. Međutim, jedan od najočiglednijih znakova prekomjernog konzumiranja šećera jeste dobijanje kilograma.

Grickalice i slatkiši se obično talože oko struka. Visok nivo šećera dovodi do pojačanog lučenja insulina koji najviše masnih naslaga čuva oko stomaka.

Koliko šećera je previše?

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, preporučena doza šećera trebalo bi da bude manja od 10% cjelodnevnog energetskog unosa. Tih 10% je jednako 7 kašičica šećera. Šećer je bez sumnje ukusan i svi ga volimo, ali prekomjerna upotreba ostavlja previše štetnih posljedica. Zapravo, samo 4 grama ugljenih hidrata jednako je 1 kašici šećera u vašem tijelu. Pazite na znakove o kojima smo govorili i smanjite dnevni unos šećera. Koristite ga iz prirodnih proizvoda kao što su voće, povrće, orašasti plodovi i žitarice.

Komentari

komentara