Zdravlje

Začinite obroke ljutom paprikom – Namirnice koje biste trebali jesti svaki dan

Napisao admin

Hrana koja se nudi po dućanima, tržnicama… toliko je raznovrsna da je ponekad teško odabrati. Predlažemo da uvedete pet novih namirnica svake nedjelje, imajući na umu da jedete raznovrsno voće, povrće, žitarice punog zrna i potrebne proteine.


namirnice (foto:cure.ba)

Crvena paprika

Začinite obroke ljutom paprikom. Kapsaicin u njima ubrzat će metabolizam (pomažući u izgaranju masnog tkiva). 

Kako je koristiti? Dodajte crvenu papriku u marinade za meso, u omlete ili jednostavno u salate. 

Kelj

Ako ste u potrazi za povrćem koje će obogatiti uobičajenu salatu, pokušajte s lisnatim zelenim povrćem kao što je kelj. Jedna šoljica sirovog kelja zadovoljit će dnevne potrebe za vitaminima A i C. 

Kako ga koristiti? Kelj je ukusan i sirov kao hrskava salata. U salatu dodajte maslinovo ulje i limun, koji će omekšati lisnato povrće, dodajte pinjole i sušeno voće za dodatni ukus. Ili ga naprosto skuhajte, i na taj ćete način obogatiti organizam dodatnom dozom zdravlja. 

Sjemenke chia

Chia su izrazit izvor omega-3 masnih kiselina i trebaju biti dio vaše prehrane. Pokazalo se da uravnotežuju krvni pritisak, popravljaju raspoloženje i štite srce tako što smanjuju nivo lošeg holesterola. 

Kako ih koristiti? Dodajte ove čudesne sjemenke u zobenu kašu, šejkove, peciva i jogurt. 

Orasi

Orasi su bogati vlaknima, magnezijumom i antioksidansima, poput vitamina E. Pokazalo se i da dvije šake oraha na dan mogu poboljšati protok krvi i pomoći u smanjenju krvnog pritiska. 

Kako ih koristiti? Orahe je lako uklopiti u prehranu. Oni su savršen dodatak za zobene kaše i salate. Možete ih ubaciti i u jela s mesom te grickati umjesto slatkiša. 

Bademov i maslac od kikirikija

Bademov i maslac od kikirikija puni su zdravih masnoća i proteina. Kupujte nesoljeni, bez dodanog šećera i konzervansa. 

Kako ga koristiti? Mažite na sendviče i bit ćete zadovoljni.

Krompir, piletina, jaja, mlijeko, hljeb, meso i luk. Nedavna istraživanja pokazuju da se građani Hrvatske najčešće hrane kombinirajući ove namirnice. No, ponuda hrane je daleko raznovrsnija i šteta je da ne isprobate nove ukuse i u organizam unesete važne hranjive materije. Prve nedjelje započnite ovim namirnicama, no nemojte ih zaboraviti ni kasnije.

Magazin.hr

Komentari

komentara