Zdravlje

OVO SU NAJČEŠĆI ZNACI RAKA KOJE NE SMIJETE IGNORISATI: Oboljeli od ove opake bolesti opisali su svoje prve simptome!

Napisao H. H.

Važno je ne zanemarivati neuobičajene, nove i neobjašnjive simptome. Iako i njih mogu uzrokovati manje opasne bolesti, ako potraju, vrijedi provjjeriti stanje kod doktora. Prepoznajte prve znakove raka i zatražite pomoć na vrijeme, jer rana dijagnoza je preduslov za sigurno izlječenje.

Otežano disanje ili nedostatak vazduha

Jedan od prvih znakova raka na plućima je nemogućnost normalnog udisanja vazduha – prisjetili su se kasnije ljudi koji su oboljeli od ove opake bolesti.

Poteškoće s gutanjem

Problemi s gutanjem najčešće su povezani s rakom jednjaka ili rakom grla. Takođe, ponekad mogu biti jedni od prvih pokazatelja raka pluća.

Natečeni limfni čvorovi ili kvržice

Povećani limfni čvorovi upućuju na promjene u limfnom sistemu, što može biti znak da se u tijelu pojavio rak.

Pretjerano pojavljivanje modrica ili krvarenje koje ne prestaje

Ovi simptomi obično sugerišu da se nešto nenormalno događa s trombocitima i crvenim krvnim ćelijama – što može biti znak leukemije.

Slabost i umor

Pojava stalnog umora i slabosti je simptom mnogih vrsti raka pa to treba gledati u kombinaciji s drugim simptomima. Ako se stalno osjećate iscrpljeno, bez logičnog objašnjenja i bez obzira ne to što dosta spavate, svakako posjetite ljekara.

Osjećaj sitosti i gubitak apetita

I ovo može biti jedan od simptoma raka jajnika. Žene koje su ga imale su pričale kako nisu mogle jesti čak i kada su duži period bile bez hrane.

Bolovi u karlici i u stomaku

Bol i grčevi u karlici i stomaku mogu se povezati s nadutosti koja je često pokazatelj da se radi o raku jajnika. Leukemija, takođe, zna uzrokovati bol u stomaku – zbog proširene slezene.

Oticanje lica ili crvenilo

Neki bolesnici s dijagnozom raka pluća primijetili su kako im je lice natečeno ili neobično crveno.

Promjene na koži koje ne nestaju

Može se raditi o različitim vrstama raka kože – melanomu, karcinomu bazalnih stanica i karcinomu pločastih ćelija.

Promjene na noktima

Neobjašnjive promjene na noktima mogu biti znak nekoliko tipova raka. Smeđe ili crne pruge, ili tačkica ispod nokta – ​​na rak kože. Pojava proširenog nokta koji se savija prema unutra ponekad je pokazatelj da se pojavio rak pluća dok blijedi ili bijeli nokti mogu ukazivati na rak jetre.

Bol u leđima ili na donjoj desnoj strani

Pacijenti kojima je dijagnostifikovan rak jetre kažu kako im je ovo bio prvi znak. I rak dojki se manifestira bolovima u leđima, jer tumor može pritiskati prsa ili se proširio na rebra i kičmu.

Komentari

komentara