Zdravlje

9 najopasnijih vrsta bolova u stomaku i njihovi uzroci

Napisao H. H.

Bol u stomaku se javlja u različitim oblicima i veličinama: ponekad je oštar, ponekad tup ili čak čvrst. Zbog osnovnih funkcija organa i nervnih završetaka koji se nalaze u ovoj oblasti, postoji mnogo uzroka. Ako znate gdje vas boli, već ste na pola puta da saznate šta se dešava.

1. Lijeva sredina

Lijeva sredina – Fokuzz.com

Ako osjetite bol u visini struka na lijevoj strani, može ukazivati na infekciju bubrega ili kamena u bubregu. Ako imate bolno mokrenje i zatvor, onda obavezno posjetite doktora. Postoji mogućnost da imate problema sa lumbalnim dijelom kičme, piše “Fokuzz“.

2. Sredina

Sredina – Fokuzz.com

Ako osjetite bol u centru stomaka ili oko pupka, to može da znači da imate problema sa slijepim crijevom (pogotovo ako je bol oštar ili imate mučninu) ili pankreasom.

3. Desna sredina

Desna sredina – Fokuzz.com

Ako je bol na desnoj strani u visini struka, onda imate problem sa bubrezima ili zatvorom. Još jedan problem može da bude divertikulitis, kada kesa raste na zidu debelog crijeva.

4. Lijeva strana donjeg dijela

Lijeva strana donjeg dijela – Fokuzz.com

Većina crijevnih problema će se javiti u donjem dijelu stomaka. Žene takođe doživljavaju grčeve tokom menstrualnih ciklusa sa obje strane.

5. Donji dio centra

Donji dio centra – Fokuzz.com

Bolovi ispod pupka mogu biti rezultat infekcije urinarnog trakta ili zapaljenja bolesti crijeva. Žene često imaju problema sa reproduktivnim organima (idite na redovne preglede kod ginekologa).

6. Desni donji ugao

Desni donji ugao – Fokuzz.com

Bol na ovoj strani stomaka označava napete mišiće ili pretjerani rad generalno. Ako se javlja često, onda treba da posjetite doktora . Ako je bol oštar, provjerite da li imate zapaljenje slijepog crijeva.

7. Gornji lijevi dio

Gornji lijevi dio – Fokuzz.com

Ako osjetite bol u ovom dijelu, onda je uzrok toga stomak. Druga mogućnost je čir ili pankreas. Ako je bol intenzivan i jak, onda postoji mogućnost da imate žučni kamen u žučnim putevima. Posjetite doktora.

8. Gornji srednji dio

Gornji srednji dio – Fokuzz.com

Bol u gornjem dijelu stomaka je često povezan sa refluksnom kiselinom ili drugim problemom sa stomakom i jednjakom. U zavisnosti od bola, čir ili kamen u žuči mogu da budu uzrok problema.

9. Gornja desna strana

Gornja desna strana – Fokuzz.com

Bol u ovom dijelu stomaka može biti pokazatelj čira u tankom crijevu (dvanaestopalačnom). Uzrok je lučenje želudačnih sokova.

Komentari

komentara