Zdravlje

Simptomi RAKA koje najčešće ZANEMARUJEMO: Djeluju bezazleno, a mogu biti pokazatelj OZBILJNE BOLESTI!

Napisao A. K.

Ovo su simptomi koje morate shvatiti ozbiljno.

Ljudi ne misle da se radi o ozbiljnim simptomima, ali upravo oni mogu biti signal da se naše tijelo bori s ozbiljnim tegobama” izjavila je Katrina Vitejker, naučnik na Univerzitetu u Londonu. Napominje da kod nekih osoba određene tegobe ne znače bolest, ali kod nekolicine im pregled kod doktora može spasiti život, piše “Večernji“…

Ovo su simptomi kojemorate shvatiti ozbiljno…

Kašalj

Još uvijek vladaju sezona gripe i prehlade pa je kašalj nešto što se “podrazumijeva”, ali ako on ne prestaje može biti simptom ozbiljnijih problema – raka grkljana, štitne žlijezde ili limfoma. Upravo je kašalj bio simptom kod ovih pacijenata.

Promjene u probavi

U studiji koju je vodila Katrina Vitejker 18 posto osoba je doživjelo promjene u probavi. Iako su spomenute promjene često posljedica loše ishrane ili lijekova, ako se stalno ponavljaju mogu biti i simptom raka crijeva.

Urinarni problemi

Kako su infekcije urinarnog trakta čest problem kod žena, simptom često prihvatamo kao još jednu upaliu. Ako primijetite krv u mokraći, bilo da ste žena ili muškarac, bol ili stalnu potrebu za mokrenjem, definitivno je vrijeme da se obratite svom doktoru jer oni mogu biti simptom raka bešike, bubrega ili prostate.

Neobjašnjiv bol

Jak i uporan bol u tijelu je uvijek signal problema, a može biti bilo šta – od raka kostiju do raka jajnika. Američko udruženje za rak je obavijestilo da bol uzrokovan rakom često znači da on raste, pa je najvažnije da se što prije javite doktoru. Istraživači tvrde da samo 40 posto osoba koje osjećaju jak bol osjeća zabrinutost.

Bolno grlo

Ako bol nije povezana sa prehladom ili gripom već je uporna i jaka, ona može upućivati na puno ozbiljnije stanje, poput raka grla ili grkljana. Oko 78 posto osoba koje dožive ovu tegobu smatraju da nije opasna.

Gubitak kilograma

Američko društvo za karcinom izvještava da neobjašnjivi gubitak kilograma (od 10 do više kilograma) može biti prvi znak raka. Ovo može biti znak upozorenja kod osoba s karcinomom gušterače, želuca, pluća ili jednjaka.

Krvarenje

Krvarenje može biti simptom raka pluća; krv u stolici može biti znak raka debelog crijeva ili rektuma. Žene koje doživljavaju neobjašnjivo vaginalno krvarenje moraju obavezno posjetiti doktora kako bi se isključio rak cerviksa.

Krvavi iscjedak iz bradavice može signalizirati rak dojke, dok krv u urinu može biti simptom raka bešike ili bubrega.

Madeži koji su promijenili izgled

Pratite mladeže, jer problem nastaje kada raste naglo, menja boju, krvari i svrbi.

Komentari

komentara