Trudnoća i majčinstvo Zdravlje

OTKRIVEN UŽASAN UZROK “SMRTI U KOLIJEVCI”: Zbog ovog rijetkog poremećaja umiru naizgled zdrave bebe

Napisao A. K.

Rizik od “smrti u kolijevci” ili sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS) može biti povećan zbog rijetke genetske mutacije koja pogađa mišiće za disanje, izjavili su naučnici.

Studija, objavljena u stručnom časopisu “Lancet”, prvi put iznosi mogućnost povezanosti SIDS-a – jednog od vodećih uzroka smrti dojenčadi – s genetskom mutacijom. Studiju su proveli naučnici u Britaniji i SAD-u, a bila je usredotočena na gen SCN4A za koji se vjeruje da ima važnu ulogu u razjašnjavanju SIDS-a. Mutacije toga gena ima manje od pet ljudi na 100.000 osoba.

Geni koji kontrolišu funkciju mišića za disanje

U studiji kojom je obuhvaćeno 278 djece koja su umrla od SIDS-a, naučnici su otkrili četiri slučaja mutacije, dok u kontrolnoj skupini od 729 zdrave djece nije nađen nijedan slučaj mutacije. “Naša studija je prva koja povezuje genetski uzrok slabijih respiratornih mišića sa SIDS-om i sugeriše da bi geni koji kontrolišu funkciju mišića za disanje mogli biti važni u tom slučaju“, izjavio je profesor Michael Hanna iz MRC Centra za neuromišićne bolesti pri University Collegeu u Londonu.

Pogađa bebe u dobi od dva do četiri mjeseca

Međutim, bit će potrebno još istraživanja kako bi se potvrdila i u potunosti shvatila ta veza“, rekao je Hanna, jedan od autora studije. SIDS predstavlja neobjašnjivu smrt naizgled zdravog djeteta unutar prve godine života, a obično pogađa bebe u dobi između dva i četiri mjeseca. U Velikoj Britaniji godišnje je 300 takvih smrti, dok je u SAD-u 2400, prenosi “Net“.

Komentari

komentara