Zdravlje

Šumsko voće – Borovnice štite gene od oštećenja

Napisao admin

Prirodna zaštita.


borovnice (foto:cure.ba)

Šumsko voće je najukusnije i najhranjivije kada se jede sirovo i svježe ubrano. S obzirom na to da se brzo kvari mnogi ga ostavljaju u zamrzivače, prave džemove i sokove. Među pomenutim voćem, borovnice su se pokazale kao posebno korisne za zdravlje. 

Italijanski stručnjaci su sproveli nasumičnu studiju na 10 ispitanika koji su konzumirali 300 mg svježih borovnica dnevno i želea napravljenog od tog voća. Naime, neučnici iz Milana su htjeli da istraže vezu između borovnica, bogatih polifenolima kao što su antocijan i flavanol (antioksidansi), i njihovih uticaja na gene i vaskularno zdravlje, objavljeno je u online časopisu “Nutrition Research”.

Uzeti su uzorci krvi 1, 2 i 24 sata nakon unosa ovoga voća, kako bi se pratio antioksidativno dejstvo borovnica u organizmu. 

Nakon 1 sata uočeno je smanjeno oštećenje genetskog materijala za 18% u odnosu na ispitanike koji su uzimali žele, ali nikakvih razlika nije bilo nakon 2 ili 24 sata. Do smanjenog oštećenja genetskog materijala je došlo upravo zbog snažnih antioksidativnih svojstva borovnice koja time sprečava oštećenje ćelija slobodnim radikalima.

Naučnici su naglasili da su potrebna daljnja istraživanja o uticaju borovnica na vaskularno zdravlje, a da bi se u potpunosti razumjelo dejstvo borovnica.

Trojka

Komentari

komentara