Zdravlje

Muruveta obećala sinu da će pobijediti rak: “Nikada nisam pomislila da neću biti dobro”

Napisao H. H.

Muruveta Špago je u 45. godini otkrila da ima rak dojke. Započinje na vrijeme svoju borbu te pobjeđuje zloćudnu bolest. Od tada do danas prošle su tri godina, a Špago na različite načine pokušava ohrabriti žene da rade na prevenciji bolesti.

Onima koje su već oboljele prenijeti želi prenijeti svoje iskustvo i biti oslonac u njihovoj borbi. Svjedok je kako je, kada na vrijeme otkrijete rak dojke, on izlječiv.

Da je oboljela od raka, saznala je na redovnom pregledu.

“Nije bilo nikakvih simptoma, nikakva kvržica koja se mogla opipati, ništa nije bilo vidljivo na oko ili opipljivo na dodir. Jednostavno sam otišla na redovnu godišnju kontrolu, pri kojom je doktor na ultrazvuku ustanovio kvržicu, koja mu se po izgledu nije svidjela. Čak je i mamografski pregled bio uredan. Urađena mi je biopsija i nalaz je pokazao da se radi o zloćudnom karcinomu”, priča svoju potresnu priču Muruveta, danas članica Udruženja “Novi pogled”, koje nastoji pomoći ženama koje su oboljele od raka dojke, prenosi “Faktor“…

Zračenje dobro podnijela

Ubrzo je podvrgnuta operativnom zahvatu. S obzirom na to da je stigla na vrijeme, bila je pošteđena hemoterapije i patnji kroz koje su prošle žene koje kasno otkriju šta se događa sa njihovim tijelom.

“Odstranjene su mi aksile i dio koji je zahvaćen kancerom. Imala sam samo zračenje koje sam dobro podnijela. Danas pijem terapiju, jer karcinom je bio hormonski ovisan, i redovno idem na kontrole”, nastavlja svoju priču ova Mostarka.

Na početku je to bilo svako tri mjeseca, a već danas kontroli se podvrgava nakon pola godine.

Kako je kazala, svako ko se susretne sa ovom strašnom dijagnozom, bitno je da sebi ne postavlja pitanja tipa – “Zašto meni, zašto baš ja?”

Kako kaže, nema od toga koristi, desilo se i treba ići dalje, gledati naprijed!

“Ne možete drugačije, treba gledati naprijed, ići na preglede, uraditi sve što se može. Sigurno ćete produžiti život, koji može biti kvalitetan kao da se ništa nije desilo. Sve smo mi mislile da se to nama ne može desiti, da se to nekom trećem dešava… Pogotovo kada se s tim prvi put susrećete, a niko u porodici od toga vam nije bolovao”, naglašava Špago.

Nema nesavladivih prepreka

Šok, nevjerica, tuga, depresija, zatvaranje,… ništa to sebi nije dozvolila, jer vjerovala je doktorovim riječima da je stigla na vrijeme, a u tom slučaju je bolest izlječiva.

“Sve žene sa kojima danas na ovu temu imate priliku razgovarati, na vrijeme su otkrile bolest i zato jesu tu, dok onih, koje su to nažalost otkrile kasno, više nisu među nama”, kaže Muruveta.

Život je nije mazio, naučila se boriti sa nedaćama samim tim što ima dijete s posebnim potrebama. Ustrajna je u toj borbi, zbog čega smatra da ne postoji prepreka sa kojom se ne može izboriti.

“Nikada nisam pomislila na neće biti dobro. Nikada”, poručuje Špago.

Prisjeća se kako joj je teško bilo desetogodišnjem sinu saopćiti da je bolesna, jer je komšinica mjesec dana ranije umrla od raka, ali nije htjela od njega kriti istinu. Ohrabrila ga je riječima da će se njegova majka izboriti zajedno s njim, dala mu je obećanje i ispunila ga.

A Špago i ostale članice Udruženja “Novi pogled” danas su obilježile prigodnim događajem Dan narcisa, pod sloganom “Jedan narcis-jedan život” posvećen podizanju svijesti, važnosti pregleda i podrške oboljelim od raka. Obilježavanjem ovog dana javnost se osvještava o raku, pokreće građane da daju potporu, educira građane o odgovarajućim pregledima u svrhu ranog otkrivanja, te o najboljim oblicima liječenja. Ova aktivnost je poziv svima nama da brinemo i budemo odgovorni prema svom zdravlju.

Komentari

komentara