Zdravlje

Istraživanje – Uskoro novi zubi iz ćelija desni

Napisao admin

Stomatolozi će uskoro ljudima moći da zamijene zube u vilici koji im nedostaju potpuno novim, koji će se praviti od ćelija desni, saopštili su naučnici u Engleskoj.


zubi (foto:cure.ba)

Naučnici su u istraživanju koristili ćelije miševa i čovjekove ćelije iz desni i došli do veoma zanimjivih otkrića, koji u stomatologiju mogu uvesti revolucionarnu novinu, piše BBC. 

Naučnički tim iz Londona je uzeo ćelije desni odraslog čovjeka i kombinovao ih sa mezenhimalnim mišjim ćelijama kako bi stvorili nove zube, ali će izgleda biti potebno još neko određeno vrijeme dok stomatolozi ne budu počeli da koriste ovu novu tehniku lečanja. 

Naučnici smatraju da je samo pitanje vremena kada će ova tehnika postati uobičajena u stomatološkoj praksi, jer se u istraživanjima koriste već dostupni izvori ćelija koji će unapediti rad zubara i omogućiti pacijentima nove načine liječenja. 

Drugi dio istraživanje je bio fokusiran na korišćenje embrionalne matične ćelije, kako bi se iz nje stvorili takozvani “biozubi”, ali se ispostavilo da je to trenutno suviše skupo i nepraktično za korišćenje u kliničkoj praksi. 

U posljednjem istraživanju uzete su ljudske epitelne ćelije iz desni, reprodukovane su u laboratoriji, a zatim pomiješane sa određenim mišjim ćelijama, koje su podstakle ljudske epitelne ćelije da porastu u zube. 

Transplantacijom ove novostvorene kombinacije ćelija na miševe, naučnici su uspjeli da proizvedu hibridni ljudsko/mišiji zub sa potpuno održivim korijenom, saopšteno je. 

Ovaj primjer hibridnog zuba pokazao je da male količine pravih tipova ćelija transplantiranih u vilicu mogu proizvesti sasvim funkcionalne zube. 

Sljedeći korak će biti naći lako dostupne izvore ljudskih tipova mezenhimalnih ćelija i proizvesti ih dovoljno, kako bi se što lakše koristili u kliničkoj praksi. 

Određena količina ovih ćelija može se naći u pulpi ljudskih umnjaka i iz drugih izvora, ali je problem u obezbjeđivanju dovoljne količine koja bi mogla da osigura stopostotni učinak i opravda uvođenje u ljekarsku praksu. 

“Trenutno pokušavamao da nađemo način za najjednostavnije dobijanje mezenhimalnih ljudskih ćelija”, rekao je jedan od naučnika uključenih u istraživanje. 

Sljedeći veliki izazov po njegovim riječima je da otkriju kako da ljudske mezenhimalne ćelije sopstvenim snagama podstaknu rast zuba, kao i da će ova nova otkrića pomoći da se zamijeni trenutna tehnika implanta koja ne može da reprodukuje prirodnu strukturu korijena zuba. 

Korišćenje ćelija desni za proizvodnju korijena zuba je bez sumnje veliko otkriće, ali će biti potrebno savladati još puno prepreka prije nego što ova tehnika leačenja bude dostupna pacijentima, slažu se eksperti.

bbc

Komentari

komentara