Zdravlje

Za živce i želudac: – I sam miris ovog čaja liječi

Napisao admin

Novo istraživanje pokazuje da već i samo mirisanje đumbirovog čaja može poboljšati raspoloženje te smanjiti stres. Napitak spravljen od ovog začina je odličan za probavu jer olakšava apsorpciju hrane!


Đumbir (foto: cure.ba)

Ako ste pod stresom, proizvodnja želučane kiseline koja je presudna za ljudsku probavu se može smanjiti. Zbog toga je topla voda s kriškom limuna i sjeckanim đumbirom odličan izbor za stimuliranje probave.

Moćni đumbir sadrži antioksidans – gingerol – koji može ukloniti štetne hemikalije koje proizvodi naš organizam kad smo zabrinuti i tjeskobni. Stoga ovaj začin može pomoći i kod psihološkog stresa.

Ova biljka se naveliko koristi u azijskoj, posebno indijskoj kuhinji, te u zapadnoj Africi i zemljama karipskog otočja, piše Magazin.hr. 

Sadrži analgetička, antipiretička, antibakterijska i svojstva sedativa, a brojne su studije potvrdile učinkovitost đumbira i u liječenju mučnine uzrokovane hemoterapijom, morskom bolešću, jutarnje mučnine i proljeva.

Čaj od đumbira priprema se veoma jednostavno. Kafenu kašičicu suhog korijena ili dvije kašičice svježeg prelijte šoljom ključale vode, sačekajte da se malo prohladi i pijuckajte. Nema potrebe da ga cijedite jer đumbir padne na dno šolje

magazin.hr

Komentari

komentara