Zdravlje

U BiH sve više djece vodi bitku sa malignim bolestima: Od karcinoma obolijevaju i bebe od mjesec dana

Napisao H. H.

U Bosni i Hercegovini iz godine u godinu raste broj djece oboljele od karcinoma, a u 80 posto slučajeva do trenutka kada se uspostavi dijagnoza rak je već metastazirao.

Od ove zloćudne bolesti obolijevaju djeca svih životnih uzrasta, kako mališani od mjesec dana života tako i mladi do 18 godina, prenosi “Blic“…

Prema riječima šefa Odjeljenja hematoonkologije u Klinici za dječje bolesti Univerzitetskog kliničkog centra bh. entiteta Republike Srpske Jelice Predojević Samardžić, broj novooboljele djece od malignih bolesti godišnje iznosi oko trideset, i u blagom je porastu.

“Trenutno se od malignih bolesti u UKC RS liječi dvanaestoro djece.

Procenat izliječenja i prognoza zavise od vrste maligne bolesti, kao i od mnogo drugih faktora medicinske prirode. Najbolju prognozu za izliječenje imaju akutne limfoblastne leukemije. Što se tiče karcinoma karakterističnih za određenu dob, postoje maligne bolesti koje se češće javljaju kod djece, ali takva podijela nije striktna”, kaže Samardžićeva.

Načešća maligna oboljenja koja se liječe u ovoj zdravstvenoj ustanovi su akutne leukemije, maligni limfomi, te tumori kostiju i mozga, a djeca se na liječenje šalju u inostranstvo zbog transplatacije koštane srži, malignih bolesti koje zahtjevaju posebne režime citoterapije ili posebne operativne zahvate.

Iz pomenute klinike ranije su saopštili da je dječji kancer rijetka bolest, ali da se o njoj malo zna.

“Čini jedan posto ukupne onkologije i ono što je tipično jeste da je kancer dječje dobi po svojim tipovima, ponašanju i mnogim segmentima potpuno različit od kancera odraslih. Najveći broj mališana bolnicu napusti izliječen ili sa zadovoljavajućim zdravstvenim stanjem”, saopštili su iz ove klinike.

Podaci Zavoda za javno zdravlje Federacije BiH pokazuju da su najčešći tipovi malignoma dejtinjstva rak krvi i koštane srži, te karcinom mozga. Riječ je o tumorima koji imaju najveću stopu smrtnosti od raka dječje dobi.

U ovom bh. entitetu lani je od ovih zloćudnih bolesti bitku izgubilo desetoro djece i mladih, od jedne do 19 godina života.

“Mnogi karcinomi odraslih se mogu dijagnostikovati rano. S druge strane, u 80 posto djece, do trenutka kada se rak dijagnostikuje, bolest se već proširila na druga područja tijela”, kažu u ovom zavodu.

U Zavodu za javno zdravlje federacije BiH dodaju da postoji više od deset vrsta raka kod djece.

“Neki karcinomi gotovo nikada ne nastaju nakon dobi od pet godina, dok se drugi najčešće pojavljuju među tinejdžerima. Na primjer, neuroblastom je rak simpatičkog nervnog sistema. Tumori neuroblastoma mogu rasti u abdomenu, vratu ili karlici, a riječ je o najčešćem tipu raka kod dojenčadi. On može nastati prije rođenja, a rijetko se javlja kod djece starije od deset godina. S druge strane, rak limfnih čvorova najčešće pogađa tinejdžere, ali se javlja i kod mlađe djece. Ostali rijetki karcinomi djetinjstva zapravo i nisu toliko rijetki kada se saberu, s obzirom na to da čine oko 30 posto karcinoma dijagnostikovanih kod djece i adolescenata”, ističu u ovom zavodu i objašnjavaju da se, čak i kad dobiju karcinom odraslih osoba, djeca različito moraju da liječe.

Raditi na prevenciji

Doktori objašnjavaju da je prevencija malignih bolesti u dječjem uzrastu veoma teška, te da je potrebno naći načine da se ona pojača. Nažalost, još nismo u stanju da spriječimo nastanak ovih bolesti kod djece ili da predvidimo njihov nastanak. Potrebno je raditi na tome da se ojača društvena svijest o malignim oboljenjima kod djece i da se toj djeci stvore što bolji uslovi za liječenje, kažu doktori. Podsjetimo, u Banjaluci je 2014. godine osnovano Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra”, s ciljem da se ovim mališanima omoguće najbolji uslovi liječenja, dijagnostika, tretman, njega i praćenje nakon liječenja.

Komentari

komentara