Zdravlje

Osobe koje život posmatraju s vedrije – Dnevna 'doza' optimizma za zdravo srce

Napisao admin

Osobe koje život posmatraju s vedrije strane imaju manje kardiovaskularnih problema od pesimista.


optimizam (foto:cure.ba)

Kod ljudi koji imaju optimistički pristup životu se registruje viši nivo “dobrog”, odnosno HDL holesterola u krvi, a bolji su i drugi markeri srčanog zdravlja – niži je, na primjer, nivo triglicerida, utvrdio je američki tim stručnjaka Harvardske škole javnog zdravlja.

S druge strane, nije uočena veza između optimizma i opšteg nivoa holesterola ili nivoa “lošeg”, odnosno LDL holesterola, izvještava Rojters. 

Ispitivanje je obavljeno na 990 Amerikanaca starosti od 40 do 70 godina, čiji je optimizam mjeren na skali od 6 do 30, u zavisnosti od stepena njihovog slaganja ili neslaganja sa tvrdnjama tipa “u nesigurnim vremenima ja obično očekujem najbolje” i slično.

Tim, kojim je rukovodila Džulija Bem, napominje da je makar dio veze između optimizma i nivoa HDL holesterola u krvi rezultat nastojanja pozitivnijih ličnosti da održavaju zdravu tjelesnu težinu i da se promišljeno hrane. 

“Ovo je još jedan dokaz da su naše psihičko i fizičko zdravlje isprepletani”, ističe Bemova. Nju i njene kolege je na ovo istraživanje navelo jedno ranije, kojim je utvrđeno da su optimističke osobe pod manjim rizikom od infarkta, a poznato kako je holesterol jedan od bitnih rizičnih faktora za srčani udar. 

Za svakih dodatnih pet poena na pomenutoj skali optimizma, bilježeno je povećanje dobrog holesterola za jedan miligram po decilitru krvi, što, kako se vjeruje, smanjuje rizik od infarkta za tri odsto.

Ali, i ako ste mračan tip, nema razloga za brigu, drugo istraživanje, takođe nedavno sprovedeno, pokazalo je da pesimisti žive duže…

Tanjug

Komentari

komentara