Zdravlje

ZOVU JE ‘BOMBOM ZDRAVLJA’: Pomaže u borbi protiv raka, čuva bubrege, jetru…

Napisao H. H.

Namirnica koju često previdimo zapravo je bomba zdravlja

Cikla je često zanemarivano korjenasto povrće s kojom se teško tko može mjeriti kada je riječ o zdravstvenim benefitima. Konzumiranje soka od cikle smanjuje krvni tlak unutar nekoliko sati. Sastojci cikle, poput dušikovog oksida, šire žile te pojačavaju protok krvi.

Istraživanje je pokazalo da konzumiranje 500 grama soka od cikle u samo nekoliko sati smanji povišeni sistolički tlak.

Istraživanja su pokazala da ako prije vježbanja popijete sok od cikle prosječni će čovjek vježbati 16 posto dulje – cikla doslovno pojačava izdržljivost te smanjuje postotak iskorištenosti kisika.

Cikla je također odličan izvor betaina, nutrijenta koji štiti stanice, proteine i enzime od vanjskog stresa. Štiti unutarnje organe, te umanjuje kronične upale (koji uzrokuju rak, vaskularne bolesti i zakazivanje rada srca), simptome vaskularnih bolesti i štiti od mnogih kroničnih bolesti.
cvekla

Cikla je bogata fitonutrijentima koji, ne samo da joj daju prepoznatljivu boju, već štite od raka. Svojstva povrća istražuju se i u kontekstu liječenja raka dojke, prostate i gušterače.

Cikla je bogata i vitaminom C koji ‘bilda’ imunitet, vlaknima i mineralima poput kalija koji je nužan za zdravo funkcioniranje živaca i mišića, kao i manganom koji je je važan za zdravlje kosti, jetre, bubrega i gušterače.

Sastojci u cikli također su od krucijalne važnosti za detoksikaciju organizma, točnije za fazu u kojoj se toksini razgrađuju i vežu uz druge molekule kako bi se izbacile iz tijela.

Lišće cikle, koje većina odbaci, također je izrazito zdravo, a ima više željeza nego špinata. Krcato je cinkom, vlaknima, magnezijem i drugim važnim nutrijentima.

Ciklu možete jesti sirovu, pečenu, u varivu ili juhi, te kao pire. Iako zanemarena cikla je odličan dodatak zimskim jelima, kao i zdravlju i imunitetu.

Komentari

komentara