Zdravlje

Superhrana – Suncokret ima sve što nam treba

Napisao admin

Uvršten među dvadeset namirnica koje svojim sastavom štite od karcinoma, suncokret takođe nosi i etiketu superhrane.


suncokret (foto:cure.ba)

Suncokret je jedna od prvih biljaka uzgajanih na američkom kontinentu. Indijanci iz Meksika i Perua su ga proizvodili prije više od 5000 godina. 

Uvršten je među 20 namirnica koje svojim sastavom štite od karcinoma, a takođe nosi etiketu superhrane. Od vitamina, nekako se najviše ističe vitamin E, ali tu su još i vitamini iz B kompleksa, beta karotin, D6. 

Minerali smješteni u suncokretu: magnezijum, bakar, cink, selen, mangan, kalcijum, fosfor, natrijum, kalijum, gvožđe. Proteina ima nešto više od 20 odsto, pri čemu su to uglavnom esencijalne aminokiseline neophodne našem organizmu, jer sam ne može da ih proizvede. 

Procenat masnoća je veći, a polovinu masnoća čine polinezasićene masne kiseline, najviše linolna (prethodnica omega – 6 masnih kiselina koje utiču na snižavanje nivoa holesterola u krvi). 

Ove polinezasićene masne kiseline organizam ne može da sintetiše, zato su nam i one esencijalne.Tu je i oleinska, omega – 9 mononezasićena kiselina, koja je jedna od glavnih komponenti maslinovog ulja. 

Takođe su prisutni fitoseroli i oni utiču na snižavanje nivoa holesterola u krvi. Prehrambena vlakna su još jedan važan element. Čuveni antioksidansi iz suncokreta su vitamin E i selen. 

Zato je on poželjan u prevenciji i liječenju kardiovaskularnih i malignih obolenja. Ako je koža suva ili je prisutan ekcem, suncokret je vlaži i štiti zahvaljujući linolnoj masnoj kiselini, vitaminu E i proteinima. 

Ako ne možete da se mimoiđete sa stresom, vitamin E iz suncokreta je pravi izbor, kao i kod nervoze, infekcija i starenja. Učenicima i studentima se preporučuje zbog intenzivne mentalne gimnastike kojoj su izloženi. 

Jedna supena kašika suncokreta na dan obezbjeđuje vam dnevnu dozu (sve)moćnog E vitamina. Iako se najviše koristi kao grickalica, dok se gleda film ili utakmica, njegov potencijal za kombinovanje je ogroman. 

“Rado viđen gost” je u musliju, jogurtu, posut po salati, u palenti, pirinču, domaćem hljebu. Dobro se slaže sa sjemenkama bundeve, susama i lana. Ako se kratko tostiraju na suvom tiganju, dobijate pravi delikates. 

Za one nešto slobodnijih shvatanja – pokušajte da ga usitnjenog uključite u preliv za picu. Sjemenke čuvajte na tamnom mjestu, u zatvorenoj staklenoj posudi. Osim u obliku sjemenki, suncokret je dostupan kao ulje i kao puter.

vijesti.ba

Komentari

komentara