Zdravlje

Štitnjača – glavni kontrolni centar

Napisao A. K.

Iako je opće uvriježeno mišljenje kako je štitnjača povezana s regulacijom debljine, manje je poznato da ona zapravo utječe na baš svaku stanicu našeg tijela.

Tiroidna žlijezda, poznatija kao štitnjača, igra vrlo važnu ulogu u našem svakodnevnom životu. U modernoj medicini poznato je da je ova žlijezda odgovorna za kontrolu cjelokupnog metabolizma, kao i za proces normalnog rasta i sazrijevanja.

Glavni poremećaji obično su nedovoljno ili pretjerano lučenje hormona. Bolesti štitnjače (hipertireoza i hipotireoza), obično se vežu uz genetiku, međutim pokazalo se da veliku ulogu igra i stres. Isto tako, sami navedeni poremećaji mogu uzrokovati mnoge psihičke probleme kao što su strah, depresija, razdražljivost itd. Mnoge osobe s navedenim simptomima često prođu sve moguće terapije, da bi se na kraju pokazalo kako zapravo samo imaju poremećaj štitne žlijezde.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, čak 1.5 milijardi ljudi na svijetu čini rizičnu skupinu kojima štitnjača ne funkcionira pravilno, a najčešće je to zbog nedostatka joda.

Djelovanje hormona štitnjače utječe na normalan rad srca, spolne želje, mjesečnicu, raspoloženje te funkcije mozga.

Disbalans rada štitnjače

Štitnjača ili tiroidna žlijezda je malena žlijezda nalik na leptira, mase oko 30 grama, koja se nalazi s prednje strane vrata. Njena uloga očituje se u proizvodnji hormona tiroksina – T4, koji djeluje na cijelo tijelo, regulira transport kisika i hranjivih tvari u stanicama, stimulira rast kostiju, povećava osjetljivost živčanog sustava, regulira krv i pomaže u obrani tijela od infekcija. Uz tiroksin, ona proizvodi i drugi hormon, trijodtironin – T3. Ova dva hormona su glavni krivci za sagorijevanje kalorija i iskorištavanje energije.

Dva stanja uzrokovana disbalansom rada štitnjače su:

  • Hipertireoidizam – pojačan rad štitnjače koji izaziva mršavost, hiperaktivnost, neplodnost, intoleranciju na toplinu, neredovite mjesečnice, probleme sa spavanjem, lomljive nokte, znojenje, gubitak kose, premor, uvećane očne jabučice i izbuljene prema van te ubrzane otkucaje srca
  • Hipotireoidizam – smanjeno lučenja hormona koje se očituje vizualnim povećanjem štitnjače, povećanom tjelesnom težinom, poteškoćama u gubljenju kilograma, lošijem iskorištavanju kalorija, problemima s plodnošću, umorom, depresijom, intolerancijom na hladnoću, pojačanim menstrualnim krvarenjem, artritisom, suhom kožom, slabim pamćenjem, otečenošću lica, uspornim otkucajima srca.

Energetski centar analogan štitnjači

Kako je ljudski organizam jedan kompleksan sustav koji ne samo da se sastoji od fizičkog tijela, organa i organskih sustava već ga čini i energetsko tijelo koje se pak sastoji od čakri i meridijana. Da bi ljudsko tijelo skladno funkcioniralo, od neophodne važnosti je pravilan rad energetskih vrtloga – čakri kao i prohodnost meridijana kojima teče energija prema organima i žlijezdama.

Energetski centar ili čakra, naziva Višudi čakra, nalazi se u predjelu grlene jamice, točnije u cervical pleksusu. Na fizičkom nivou izravno je povezana sa štitnjačom, grkljanom, glasnicama, paratiroidnom i tiroidnom žlijezdom te je glavna za sprečavanje nakupljanja toksina u našem tijelu. Drevni spisi govore o tome kako se u Višudi čakri tvari koje ulaze u naš sustav razdvajaju na štetne i korisne. Višudi je zapravo legendarni izvor mladosti. Ukoliko Višudi čakra ne funkcionira dobro, tada će i štitnjača biti u disbalansu.

girls-407685_1280

3 stvari koje možete uraditi da izbalansirate rad grlene čakre i štitnjaču

  • Akupresura štitnjače (nevezano koji je oblik disbalansa štitnjače)

Kako tretirati? Tretmanom točaka endokrinih žlijezda regulirat će se njihov rad i normalizirati njihova aktivnost (ako je prevelika, smanjit će se , a povećati ako je premala). Pritiskati se može palcem ili kažiprstom, nenaoštrenom suhom olovkom, tupim ili okruglim štapićem ili se može masirati ta točka i oko nje. Pritisak se treba primjenjivati isprekidano, poput pumpanja (ne kontinuirano) i to jednu do dvije minute. Pri tome potrebno je tretirati i točku bubrega i nadbubrežnih žlijezda da bi se olakšalo izbacivanje toksina i vratilo nadbubrežne žlijezde i lučenje hormona stresa u balans.

  • Hodajte svaki dan barem 30 minuta uz duboko disanje.

Ova vježba će vam poboljšati cjelokupnu cirkulaciju energije i krvi. Hodanje je ekonomično jer ne zahtijeva nikakvu specijalnu ni skupu opremu, samo svakodnevnu odjeću i udobne tenisice.

  • Mućkajte hladno prešano suncokretovo ulje.

Ovo je zanimljiva terapija koja potječe iz indijske medicine koja je stara preko 5000 godina. Metoda je veoma jednostavna i donosi dobre rezultate cijelom organizmu. Uklonit će sluz i otrove iz grla i osloboditi grlenu čakru i štitnjaču.
Kako mućkati? Važno je napomenuti da se mućkanje ne provodi s bilo kakvim uljem, već hladnim prešanim nerafiniranim uljem suncokreta (možete ga kupiti u bilo kojoj biljnoj ljekarni), iako možete koristiti i maslinovo ili sezamovo ulje. Ujutro natašte uzmite čajnu žličicu navedenog ulja u usta te mućkajte od 10 do 20 min (nikako manje od 10). Nakon 10 do 15 min mućkanja, stvorit će se bijela emulzija (znak da je ulje izvuklo razne toksine iz organizma) koju trebate ispljunuti (nikako progutati), te nakon toga dobro isprati zube i usnu šupljinu. Ako želite mućkati više puta dnevno radi bržih rezultata, važno je samo da se mućkanje provodi na prazan želudac.

Više o efektima ove metode možete pronaći u publikaciji „Program Božanskog Zdravlja- Disanje, Meditacija i Kozmičko punjenje“ u izdanju Parka Božanske Energije.

AUTOR ČLANKA: Divine Energy Park

moja-stitnjaca.hr

Komentari

komentara