Zdravlje

Iako postoji bezbroj načina – Sedam jednostavnih trikova protiv štucanja

Napisao admin

Iako postoji bezbroj načina i čini vam se da ništa ne djeluje, pokušajte s jednim od ovih brzih i lakih rješenja kako bi napokon zaustavili to dosadno štucanje.


štucanje (foto:cure.ba)

KAŠIKA ŠEĆERA 

Grube mrvice šećera nadražiće jednjak i natjerati mišiće u grudnom košu da “prorade” i zaustave štucanje. 

NEŠTO KISELO ILI JAKO ZAČINjENO 

Hrana poput sirćeta ili čilija nadražiće čulne ćelije jezika i podstaći rad njegovih mišića koji utiču i na mišić jednjaka i grudnog koša, te zaustaviti njegove nadražaje koji izazivaju štucanje. 

DISANjE U KESU 

Prislonite kesicu na usta i nekoliko puta u nju izdahnite i udahnite. Na taj način će se povećati nivo ugalj – dioksida u krvi i podstaći mišići grudnog koša na pojačan rad kako bi nadoknadili kiseonik.

SRKANjE 

Iako iritantno, bezbolnije je od štucanja. Zato, ako želite da prestane štucanje, srknite duboko nekoliko gutljaja vode jer ćete tako najbolje pojačati djelovanje mišića grudnog koša. 

MIROĐIJA 

Iako bizarno, žvakanje začina mirođije djeluje na način da sjemenke stimulišu nervne ćelije i tako utiču na prestanak štucanja. 

MED 

Stavite kašiku meda na dno jezika. Kao i mirođija, on će nadražiti mišiće jednjaka i grudnog koša i štucanje će u trenutku prestati. 

ČOKOLADNI NAMAZ 

Osim što ćete uživati u ukusu, čokoladni namaz ili čak puter od kikirikija će i te kako zaposliti mišiće jezika i disajne puteve zbog težine gutanja, što će uticati na prestanak štucanja, piše Zadovoljna.

S media

Komentari

komentara