Zdravlje

NOVE SNJEŽNE PADAVINE: Očekuje se do 20 centimetara snijega!

Napisao A. K.

Snježne padavine izazvale su probleme u saobraćaju širom BiH. Saobraćaj se odvija usporeno, posebno na planinskim dijelovima, dok je potpuno obustavljen na regionalnim putevima R-419 Rakitno – Blidnje i R-433 Ulog – Klanci. U općini Bosanski Petrovac proglašeno je vanredno stanje.

Kako nam je rekao Željko Stojanović, glasnogovornik Uprave civilne zaštite RS, komunalni radnici čine sve da održe prohodnim putne komunikacije u Bosanskom Petrovcu. Snježni pokrivač u općini Krupa na Uni je između 60 i 80 centimetara, na Mrakovici 62 centimetra, dok je u Driniću 59 centimetara.

“Svi putni pravci su prohodni, osim seoskih lokalnih puteva koje radnici nastoje očistiti. Ekipe službi za održavanje puteva u zimskim uslovima vrše čišćenje i posipanje puteva abrazivnim materijalom. Otežano je kretanje na svim putnim pravcima, ali se stanje stabilizuje i situacija je pod kontrolom. Uprava civilne zaštite Republike Srpske motri situaciju i poduzima aktivnosti iz svoje nadležnosti”, kazao je Stojanović.

Prema podacima Auto-moto saveza RS, zbog snježnih padavina, posebno na dionicama u višim planinskim predjelima i preko prevoja, odvijanje saobraćaja je otežano i usporeno, a izdvajaju se putni pravci: Sarajevo-Sokolac-Rogatica, Trnovo-Foča-Gacko, Vlasenica-Han Pijesak, Mrkonjić Grad-Mliništa i Banja Luka-Kneževo-Turbe.

Prema posljednjim mjerenjima na području Federacije BiH, snježni pokrivač je, izuzimajući planine, najviši u Bihaću gdje je napadalo 48 centimetara snijega. Prema podacima BIHAMK-a saobraćaj se odvija usporeno u višim predjelima centralne i zapadne Bosne, a izdvajaju se putni pravci: Sarajevo-Rogatica, Gornji Vakuf-Prozor, Trnovo-Foča, Tomislavgrad-Prisika, Livno-Bosansko Grahovo-Drvar i Livno-Kupres. Na magistralnom putu Srbljani-Bosanska Krupa upozoravaju na mogućnost snježnih lavina.

Vodostaji rijeka su u svim dijelovima još uvijek u granicama normalnog stanja, iako se na nekim bilježi porast i prema podacima Federalne uprave civilne zaštite nema problema.

Snježne padavine očekuju se i u narednim danima, zbog čega su uprave civilne zaštite u pripravnosti. Žuti meteoalarm je izdat i za sutra za veći dio BiH zbog jakog vjetra i snijega. Očekuje se između 15 i 20 centimetara novog snijega.

(Klix)

Komentari

komentara