Zdravlje

Hrana je lijek ili otrov – Ma kakve tablete, za krvne žile i srce gutajte ove 'bombone'

Napisao admin

Hrana je lijek ili otrov. Izaberite zato grupu najboljih namirnica koje liječe. Bobičasto voće obiluje hranjivim sastojcima, a istovremeno ima sjajan ukus!


srce (foto:cure.ba)

Kupine

Ukusne bobice obiluju polifenolima, koji pomažu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, pa čak i karcinoma. U usporedbi s drugim voćem, sadrže i visoku količinu vlakana: jedna šoljica ima 7 grama vlakana (preporučena dnevna količina se kreće od 25 do 35 grama). Kupine su bogate i vitaminom C, a sadrže i ponešto gvožđa, kalcija i vitamina A. 

Borovnice

Sitni plodovi su pravi rudnik antioksidansa, vitamina i minerala, naročito kalcija, fosfora i gvožđa i vitamina C. Ovo se ukusno voće preporučuje u prevenciji raznih bolesti, kao što su krvna oboljenja, srčane bolesti, regulacija šećera i masnoća, bolesti urinarnog trakta, rak i sl. Osim što imaju jedinstven učinak na ljudsku mrežnicu, mozak i tumorske ćelije, dobra je vijest da borovnice imaju pozitivan učinak i na bolesti jetre. 

Jagode

Jagode su postale supervoće koje priznaje i savremena medicina. Bogate su protuupalnim i protukancerogenim sastojcima jer sadrže mnogo antioksidansa, flavonoida, polifenola, fitonutrijenata i vlakana. Pomažu ubrzati metabolizam i ukrotiti apetit, a istovremeno jagode mogu biti od velike pomoći i za vaše srce. Jagode i ostalo voće bogato vitaminom C dokazano pomaže u prevenciji starosne makularne degeneracije. 

Maline

Daju energiju, a zbog obilja vitamina C, imaju jako antioksidativno djelovanje. Sadrže i folnu kiselinu, kalcij i magnezijum. Bogata celuloznim vlaknima (7g/100g), malina je odlična protiv zatvora. U malinama možete uživati bez straha od viška kilograma jer imaju malu energetsku vrijednost, sadrže najvećim dijelom vodu, te ugljene hidrate i proteine. Izrazita crvena boja malina potiče od antocijana, koji dokazano štite ljudski organizam od štetnog djelovanja slobodnih radikala. 

Acai bobice

Osim što poboljšavaju cirkulaciju i probavu, acai bobice spadaju među najbolje članove bobičastog voća, koje je ionako bogato nutritivnim sastojcima. Popisu prednosti koje acai bobice donose organizmu kao da nema kraja. Prema rezultatima istraživanja objavljenog u časopisu Nutrition, bobice neobičnog imena su odlične za regulaciju holesterola. 

Brusnice

Brusnice su bogate vitaminom C i odličan su antioksidans. Ako imate problema s urinarnim traktom, brusnice su namirnica za vas. Dobre su u borbi protiv raka, a čuvaju i zube od karijesa. Rezultati američkog istraživanja su pokazali da sok od brusnica može poboljšati krvožilno zdravlje.

Magazin.hr

Komentari

komentara