Zdravlje

ONA JE MEDICINSKI FENOMEN: Ostala bez oba jajnika pa joj izrastao novi! I DOKTORI SU SE ZGRANULI!

Napisao H. H.

Riječ je sindromu ostatka jajnika koji se javlja kod jednog u milion slučajeva!

Tri godine nakon što su joj izvađeni jajnici tijelo je zbog jako visokih hormona estrogena uspjelo proizvesti novi jajnik zbog ostatka tkiva jednog od uklonjenih. Prvi takav slučaj zabiljležen je u Velikoj Britaniji, prenosi “Daily Mail”.

Britanka Ema Getvoldsen (36) ušla je u medicinske anale nakon što joj je nakon uklanjanja oba jajnika – izrastao potpuno novi, prenosi “Espreso“…

Problemi su počeli kada je s 18 godina osjetila jak bol u donjem dijelu stomaka. Utvrđeno je da ima policistične jajnike i cistezbog kojih je prošla nekoliko operacija. 2013. donijela je tešku odluku i doktori su joj uklonili oba jajnika, ali nakon tri godine tijelo je je zbog jako visokih hormona estrogena uspjelo proizvesti novi jajnik zbog ostatka tkiva jednog od uklonjenih.

Riječ je sindromu ostatka jajnika koji se javlja kod jednog u milion slučajeva.

Novoizrasli jajnik je bio potpuno funkcionalan i imao vlastiti dovod krvi zbog čega je ponovno trpjela bolove koje bi ublažavala jakim lijekovima, između ostalog i morfijumom.

Odlučila je da se podvrgne još jednoj operaciji i ukloni i novi jajnik. Ipak, zahvat nije uspio.

Kontrolni pregled tri sedmice kasnije pokazao je da je u novoizraslom jajniku začaurena velika cista, a zbog ožiljaka od učestalih operacija tkivo unutrašnjih organa je sraslo. Zbog straha od dodatnih komplikacija doktori u Bathu preporučili su dalje liječenje u specijalizovanoj klinici u Atlanti u američkoj državi Džordžiji.

Putem interneta prikupila je 30.000 funti za liječenje u SAD-u gdje su je operisali prošle godine te uklonili jajnik i cistu.

“Da me nisu operisali vjerovatno ne bih doživela Božić. Još se oporavljam kod kuće i nadam se da ću se uskoro vratiti na posao. Savjetujem svim ženama da ustraju na odgovorima ako osjećaju da nešto s njihovim zdravljem nije u redu”, poručila je Ema.

Komentari

komentara