Zdravlje

Neobičan slučaj: Žena kašljala toliko snažno da je slomila rebro

Napisao H. H.

Žena (66) iz Massachusettsa (SAD) je kašljala toliko snažno da joj je od naprezanja puknulo jedno rebro, navodi se u novom izvještaju u naučnom časopisu “New England Journal of Medicine”.

Neimenovana gospođa potražila je ljekarsku pomoć nakon što se više od dvije sedmice borila sa suhim, neproduktivnim kašljem. Doktoru se osim toga požalila na bol na desnoj strani tijela gdje je imala masnicu koja se protezala od završetka rebara do kuka, prenosi “Jutarnji“…

Pregled CT-om otkrio je prijelom na devetom rebru, zbog čega se pojavila masnica i trpjela je bolove, ali i hijatalnu herniju koja je nastala kao posljedica puknuća rebra, piše “Daily Mail”.

Prva dijagnoza koju su doktori postavili bila je gripa, ali kako joj se stanje nije popravljalo, vratila se doktoru. Bila je pozitivna na hripavac, infekciju disajnog sistema, iako se osam godina ranije vakcinisala protiv te bolesti.

Napuknuće rebra usljed kašlja – Jutarnji.hr

Hripavac, pertusis ili magareći kašalj zarazna je bakterijska infekcija pluća i dišnih puteva. Prvi su simptomi slični prehladi, poput curenja nosa, crvenila očiju, boli u grlu i lagano povišene temperature.

66-godišnjakinja je nakon dijagnoze dobila antibiotike, a nakon operacije se posve oporavila.

Vijest o ovom slučaju objavljena je samo koji dan nakon što su britanski doktori upozorili da se ne blokira protok zraka kroz usta i nos kod kihanja zbog slučaja 34-godišnjeg muškarca s rupturom grla koji je začepio nos i zatvorio usta pokušavajući zaustaviti kihanje. Suzdržavanjem je razderao mehko tkivo u grlu zbog čega je došlo do rupture ždrijela.

Komentari

komentara