Zdravlje

OBRATITE PAŽNJU: Nakon što pročitate ovo, više nećete koristiti štapiće za uši!

Napisao H. H.

Većina pojedinaca čisti uši koristeći pamučne štapiće. Ipak, stručnjaci predlažu izbjegavanje njih u svjetlu činjenice da oni mogu dovesti do problema, na primjer, probušene bubne opne i ozbiljno pogođene ušne masti. Uši imaju svoj postupak čišćenja, koji ne uključuje stavljanje predmeta u njega.

Ušni vosak i ušni kanal

Vaše uši sadrže normalan antibakterijski zdrav element cerumen, ili ušnu mast. Nekoliko pojedinaca nagomilaju ušnu mast mnogo brže od drugih. Brisanjem masti sa ovim štapićima može napraviti samo još veći problem, jer struže ušni kanal i gura vosak još dublje.

Bubnjić

Čišćenjem ušiju na ovaj način postoji opasnost da pukne bubna opna.

Bakus tvrdi da svaki put kada čistimo uho štapićem zapravo guramo vosak u unutrašnjost uha, ali u tom dijelu ne funkcioniše prirodni sastav samočišćenja. Na taj način moguće je izazvati infekcije, a višak može čak i da začepi kanale pa da izazove oštećenje sluha. Zbog toga lekari sve češće preporučuju da se štapići za čišćenje uha izbace iz upotrebe.

Štapićima iritirate unutrašnjost ušne školjke kao kada se češkate nakon uboda komarca. Zato je potrebno samo da prestanete i navikneti se na pomisao da uši nije potrebno čistiti. Jedino što ljekari kažu da je dobro uraditi s vremena na vreme jeste očistiti ušnu školjku, odnosno spoljašnji dio uha.

Komentari

komentara