Zdravlje

Životni vijek – Kafa glavu čuva

Napisao admin

Tri šoljice kafe dnevno u srednjim godinama mogu da produže životni vijek i za nekoliko godina.


kafa (foto:cure.ba)

Studija u kojoj je učestvovalo više od pola miliona ispitanika starosti između 50 i 71 godine pokazala je da rizik od iznenadne smrti smanjuje konzumacija tri šolje kafe dnevno.

Unošenje velikih količina kofeina u organizam uglavnom se smatra nezdravim, ali rezultati ovog istraživanja koje je sprovedeno u organizaciji američkog Nacionalnog instituta za rak pokazali su da osobe su koje konzumiraju dvije ili tri šolje kafe dnevno izložene nižem riziku od smrti izazvane infarktom i respiratornim infekcijama, moždanih udara, dijabetesa, pa čak i različitih vrsta infekcija.

“Dvije ili tri šolje kafe dnevno smanjuju rizik od rane smrti za deset do 15 odsto, ali konzumiranje većih količina ne povećava taj procenat, tako da ne bi trebalo pretjerivati”, kaže dr Nil Fridman iz Nacionalnog instituta za rak.

Tokom istraživanja, ispitanici stari između 50 i 71 godine praćeni su 12 godina, i njihove navike ukazale su na jasan trend pozitivnog uticaja kafe na zdravlje.

Najveći problem ovdje predstavlja činjenica da ljubitelji kafe u omiljenom napitku obično uživaju uz cigaretu, što je navika koja opasno skraćuje životni vijek, prenosi “Dejli mejl”.

Mondo

Komentari

komentara